Islamska država raznela naftna postrojenja hrvatske INE (VIDEO)

Kompleksna politička situacija u Siriji uticala je na položaj Ine na blokovima Afamija i Hajan, a nakon objave "više sile" 26. februara 2012. godine sve aktivnosti na spomenutim blokovima su suspendovane dok se okolnosti ne promene

  • 3

Teroristi Islamske države navodno su digli u vazduh gasno postrojenje Hajan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa, nakon što su oko postrojenja i u njemu postavili eksploziv. Hrvatski mediji prenose da je u tom napadu uništeno i postrojenje naftne kompanije INA.

EKSPLOZIJA U LATAKIJI: 9 mrtvih, 15 ranjenih u delu grada gde živi Asadova zajednica (FOTO) (VIDEO)

Teroristi su snimak objavili na društvenim mrežama, ali o tome za sada ništa nije službeno potvrđeno. Kao što je vidljivo na službenim stranicama, hrvatska naftna kompanija INA je od 1998. godine učestvovala u aktivnostima istraživanja i proizvodnje u Siriji, prenosi Jutarnji list.

Kompleksna politička situacija u Siriji uticala je na položaj Ine na blokovima Afamija i Hajan, a nakon objave "više sile" 26. februara 2012. godine sve aktivnosti na spomenutim blokovima su suspendovane dok se okolnosti ne promene.

Takođe, INA na svojim stranicama piše kako je zahvaljujući istraživanjima na bloku Hajan objavila šest komercijalnih otkrića (Džihar, Al Mahr, Džazal, Palmira, Mustadira i Mazrur) sa značajnim nalazištima rezervi nafte, kondenzata i gasa.

Kako bi na tom prostoru mogle da se sprovode naftne operacije osnovana je kompanija HPC (Hayan Petroleum Company), zajednička kompanija Ine (izvođač) i GPC-a (General Petroleum Company), no zbog objave rata Inina delatnost na polju HaJan trajala je samo 57 dana u 2012. godini.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MANEŠTANI

    10. januar 2017 | 12:44

    Sada bi bio dobar i Asad, jer dok je on kontroliso situaciju INA je radila. Pošto su svoje Hrvatsko oružje prodavali pobunjenicima oni su im se zahvalili izdvojivši se od normalne opozicije i evo ovo je poklon.

  • 1211

    9. januar 2017 | 19:34

    INA je Madjarska

  • mama

    11. januar 2017 | 09:56

    Хаха

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA