≫ 

Umesto da pojeftini 30 odsto, cena registracije vozila skočila od 1. januara! Evo koliko ćete sada plaćati

Ipak, uskoro se očekuju promene u vezi sa registracijom vozila

  • 41
Sneg u Jagodini Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Ministarstvo finansija od januara 2017. godine usvojilo je set zakona koji se odnose na fiskalnu konsolidaciju, borbu protiv sive ekonomije, treniranje finansijske discipline i poreskih olakšica, ali uprkos najavi resornog ministra Dušana Vujovića nije došlo do promena u plaćanju poreza na automobile, odnosno poreza na luksuz, ekskluzivno saznaje Telegraf.rs.

OVO JE BOMBA VEST: Evo kako će se uskoro AUTOMOBILI plaćati - JEFTINIJE (FOTO)

Na ovaj način nije došlo do pojeftinjenja cene ragistracije vozila od 30 odsto, koja bi po novom zakonu trebalo da se obračunava na osnovu vrednosti automobila ili prema snazi motora, a ne kao što je do sada bio slučaj - po kubikaži, tj. radnoj zapremini motora.

NOVINE U PORESKOM SISTEMU: Porez na automobile po vrednosti, a ne po kubikaži motora!

U Ministarstvu finansija kažu da će se i nakon 1. januara 2017. godine porez plaćati kao i do sada.

OD DANAS STIŽE POSKUPLJENJE: Pogledajte šta će sve više da vas košta

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Prema sadašnjem zakonskom rešenju, porez na upotrebu motornih vozila plaća se u iznosima čiju visinu opredeljuju radna zapremina motora vozila i starost vozila, uz dodatno umanjenje za putničke automobile koji se koriste za auto-taksi prevoz i za obuku kandidata za vozače. U tim iznosima porez će se plaćati i od 1. januara 2017. godine - sve do izmene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara - rekli su oni i naglasili da je rešenjem ministra Vujovića obrazovana Radna grupa za izradu Nacrta zakona (u delu kojim se uređuje porez na upotrebu motornih vozila), sa ciljem da se porez plaća u iznosu koji opredeljuju tržišna vrednost vozila kao poreska osnovica i poreska stopa.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako dodaju, radna grupa je otpočela sa radom i u toku je analiziranje potrebnih uslova za adekvatnu primenu takvih zakonskih rešenja, koji bi trebali da obezbede blagovremeno utvrđivanje tržišnih vrednosti vozila, kako ne bi bila narušena efikasnost postupka registracije koja sada postoji.

Očekuje se da Nacrt zakona bude izrađen u toku 2017. godine.

Inače, od početka godine registracija vozila je čak i skuplja, jer je porez na upotrebu motornih vozila uvećan u odnosu na prošlu godinu za 1,5 odsto.

Ovde možete da utvrdite cenu registracije vozila.

(s.ilic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare Srbija

    9. januar 2017 | 16:15

    Pa nije valjda neko stvarno pomislio da će u ovoj državi nešto da pojeftini.

  • Hasamobudjavetorte

    9. januar 2017 | 16:22

    Prodajem auto, poklanjam pasos, drzavljanstvo... I idem na krajnji sever.. Makar se smrzavao na -50, ovde podiçi decu NE ZELIM

  • Veki

    9. januar 2017 | 16:40

    Niko nije ni poverovao da ce da pojeftini!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA