Zapadni mediji o danu Republike Srpske: Opet ti Srbi prkose!

- Današnji dan ima veliki emotivni odjek u BiH i podstiče sećanja na "nacionalistički zanos, traume i krvoproliće" - pišu agencije

  • 24

Zapadne agencije izvestile su danas o obeležavanju Dana Republike Srpske uz ocenu da su lideri bosanskih Srba proslavili svoj "kontroverzni praznik" prkoseći Ustavnom sudu, drugim etničkim grupama i međunarodnoj zajednici.

"PUKNI ZORO" ORILO SE IZ GRLA VOJNIKA I POLICAJACA: Banjaluka pevala sa Gvozdenim pukom (VIDEO)

Rojters navodi da se insistiranje RS na prazniku u širokim krugovima smatra delom pokušaja predsednika RS Milorada Dodika da testira granice svoje slobode manevrisanja "protiv posleratnih bosanskih krhkih centralnih vlasti".

Dodik je, podseća britanska agencija, rekao da RS neće ostati unutar BiH ukoliko joj se ne odobre veća ovlašćenja.

- Lideri bosanski Srba obeležili su nacionalni praznik svoje autonomne republike po ledenoj hladnoći prkoseći zabrani Ustavnog suda i podstičući etničke tenzije koje su dovele do rata u Bosni između 1992. i 1995. godine - navodi Rojters.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Podsetivši da se ove godine Danom RS obeležava 25 godina od stvaranja RS 9. januara 1992. godine, AFP navodi da taj datum ima veliki emotivni odjek u BiH i da podstiče sećanja na "nacionalistički zanos, traume i krvoproliće".

Završena svečanost, Dodik poručio da nikada neće odustati od Republike Srpske! (FOTO) (VIDEO)

Francuska agencija prenosi da je član Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović izrazio zabrinutost zbog toga što je svečanostima povodom Dana RS prisustvovao predsednik Srbije "naklonjen Moskvi" Tomislav Nikolić.

- Međutim, srpski premijer Aleksandar Vučić, držao se dalje od proslava. Vučić, koji vodi pregovoru o pristupanju Srbije EU, pozvao je Dodika u pismu da ponosno zaštiti RS kao i mir i stabilnost u celoj BiH - primećuje AFP.

Obeležavanje Dana RS izaziva duboku patnju kod preživelih u maskaru u Srebrenici 1995. godine, naveo je AFP, koji Dan RS naziva "praznikom koji izaziva duboke podele".

Emir Kusturica objasnio zašto voli RS: Samo je ovde prisutna jedna stvar

AP navodi da su "bosanski Srbi proslavili svoj kontroverzni praznik prkoseći drugim etničkim grupama u zemlji, Ustavnom sudu i međunarodnoj zajednici" i podseća da su EU i američke diplomate u BiH vise puta osudile proslavu Dana RS.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Rojters i AP prenose i da je Treći pešadijski puk prisustvovao proslavi Dana RS, po naređenju predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića.

Rojters naglašava da su pripadnici oružanih snaga BiH pozdravili Ivanića uoči parade, a da je Izetbegović kritikovao taj potez i zatražio sprovođenje istrage.

- Odvojene posleratne vojske tri etničke grupe BiH udružile su se u zajedničku vojsku 2005. godine što je smatrano najuspešnijom posleratnom reformom te zemlje. Događaji od ponedeljka su prvi put da je jedinstvo vojske i zajednička komanda, koja zahteva jednoglasne odluke bosanskih, hrvatskih i srpskih članova Predsedništva BiH, osporena - navodi AP.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar1

    10. januar 2017 | 00:00

    Svaka ptica svome jatu leti...

  • mi

    10. januar 2017 | 00:20

    Najaci smo jer braca rusi su uz nas

  • Zivko francuz

    10. januar 2017 | 01:05

    Pa sta taj zapad oce od Srba da ih opet bombarduje i ubija .Treba vam jos jedan Hag za stbe E nece moci fasosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA