11

Putin udario na pušače: Zabraniće im kupovinu cigareta, a nove promene nisu uopšte blage

Predsednik Rusije, zakleti nepušač Vladimir Putin, glavni je "promoter" kampanje "Stop pušenju"

Vladimir Putin, Pušač, pušenje
Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Ruske vlasti planiraju da pojačaju borbu protiv pušenja, pa stoga pripremaju mere za zabranu kupovine cigareta onima koji su rođeni posle 2015. godine.

Putin drži Trampa čvrsto u šaci, sledi ucena? Ima dokumente o seksualnim perverzijama novog predsednika SAD

Svake godine u Rusiji umre oko 400.000 ljudi od raznih bolesti koje je prozrokovao duvan. Prema statistika pokazuje da je u poslednjih 10 godina broj pušača opao sa 41 na 31 procenat, ipak je to i dalje veliki zdravstveni problem.

Vlasti u Rusiji godinama unazad sprovode veliku kampanju u nadi da će se još više smanjiti broj pušača, a najnoviji, dugoročni plan je da bude donet propis koji bi zabranio kupovinu cigareta onima koji su rođeni 2015. godine, prenose ruski mediji.

Trenutno je reč o maloj deci, ali za koju godinu, kada budu došli do trafika i drugih prodavnica i budu poželeli da kupe cigarete, to im neće biti omogućeno.

Ovaj predlog podržava i predsednik Rusije, zakleti nepušač Vladimir Putin, koji je i glavni “promoter” kampanje “Stop pušenju” i koji koristi svaku priliku da svom narodu objasni da cigarete nisu loše samo po njihovo zdravlje, već i po ekonomiju države.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Rusi važe za strastvene pušače, a, zanimljivo, duvan se ne proizvodi u Rusiji, već ga uvoze iz centralne Azije, Gruzije i sa Kube.

Ovaj predlog za sada je samo ideja, ali već postoje ozbiljni nagoveštaji nadležnih državnih organa Rusije da bude pretočen u zakon.

Zagovornici ove ideje smatraju da će dugoročno dati sjajne rezultate, jer će generacije novih Rusa biti “odučene” od ove nezdrave navike.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Cigarete, Pušači, Pušenje, Rusija, Vladmir Putin, Zabrana pušenja
Popularni komentari
 • M
  Ma ja.

  Takav zakon treba i Srbiji.

 • I
  Iju

  Takav zakon postoji u Srbiji,maloletnim licima ne prodavati alkohol i cigarete…al ko ga se pridrzava

 • S
  Srbija

  Ja sam prosvetni radnik i puno pričam sa decom na temu bolesti zavisnosti. Komentar većine njih je da su im roditelji pušači i da ne mogu vise bez toga. Porasli su u dim.

foto dana

video dana