Bojana je tri puta imala spontani pobačaj, a onda nije uspela ni vantelesna oplodnja. Lekari su bili šokirani kada su shvatili gde je problem! (VIDEO)

Kod nas je zabranjeno, a žene u Rusiji ovu vrstu "usluge" naplaćuju 42.000 evra

  • 12

Surogat majčinstvo u Srbiji je i dalje tabu tema, dok širom sveta postoji već dugi niz godina.

 

Šta zaista znači biti SUROGAT MAJKA?

 

Čak postoje i žene koje su najpoznatije surogat majke u svetu i koje kontaktira veliki broj ljudi, a među njima i neke slavne ličnosti.

 

Elem, za one koji ne znaju, ukratko ćemo objasniti šta je surogat majčinstvo, odnosno kako ono funkcioniše.

 

U matericu surogat majke se usađuje embrion nastao veštačkom oplodnjom jajne ćelije druge žene. Materica surogat majke služi kao inkubator.

 

Bojana Reković je jedna od žena kojoj bi surogat majka rešila sve životne probleme. Međutim, ova vrsta majčinstva je i dalje zabranjena u Srbiji.

 

Bojana je 1998. godine imala spontani pobačaj, pa još jedan 2000, a vrhunac je bio treći - 2002. godine.

 

Godinama unazad pokušava da zatrudni, ali bezuspešno.

 

Foto: Profimedia/Wavebreak

Foto: Profimedia/Wavebreak

 

– Nakon toga sam sa suprugom otišla na vantelesnu oplodnju 2006. godine, išla sam na hormonske terapije i radila sve po protokolu. Šansa da na taj način žena zatrudni je 50-50, a meni je taj proces preklinut na pola. Bila sam u šoku kada su mi lekari rekli da mi je materica u lošem stanju. Posle toga kreću moji ozbiljni zdravstveni problemi – ispričala je Bojana za aska.rs, navodeći da su sumnjali na mnoge bolesti i radili razne analize, ali su nalazi bili negativni.

 

Bojani je 2014. godine pomogla dr Mima Fazlagić koja joj je otkrila da nije u pitanju ginekološki, već vaskularni problem.

 

– Kada je došla od mene, njena priča je zvučala kao horor film. Krvarenja koja ne prestaju, transfuzije koje se daju, nekoliko pobačaja… Pregledala sam je na ultrazvuku i videla da u njenoj materici nema mišića, a uz pomoć kolor doplera se vidi samo kako krvni sudovi pulsiraju – otkrila je dr Mima Fazlagić njihov prvi susret.

 

Jedan od zagovornika legalizacije surogat materinstva kod nas je profesorka na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Olga Cvejić-Jančić. Ona objašnjava da je prvi i najvažniji razlog za to ostvarivanje prava na zasnivanje porodice i roditeljstva, što je garantovano Ustavom.

 

VANZEMALJSKO ROĐENJE: Beba nogama probila majčinu matericu, lekari nikad nisu videli ovako nešto (FOTO)

 

Foto: Profimedia/Album

Foto: Profimedia/Album

 

Više od 300.000 parova u Srbiji ne može na prirodan način da dobije dete, a surogat majčinstvo zbog strogih zakona ne samo da je zabranjeno, već je zabranjeno i doniranje biološkog materijala, odnosno jajnih ćelija i spermatozoida, što parovima ne ostavlja nikakvu mogućnost da postanu roditelji.

 

Načelnik odeljenja steriliteta GAK Narodni front Mladenko Vasiljević kaže da bi ono trebalo da se koristi samo iz medicinski preciziranih razloga.

 

- Ono treba da se koristi samo u slučaju da žena nema matericu, ili da je materica jako nerazvijena ili je odstranjena u slučaju neke hirurške intervencije. Žena je kandidat za surogat majku ako boluje od nekih teških bolesti, koje se nasleđuju, odnosno prenose na dete, pa da bi se sprečilo prenošenje takve bolesti na dete, ili u slučaju da boluje od nekih teških hroničnih bolesti gde je kontraindikovano da ostane trudna, da nosi takvu trudnoću i da se porađa - navodi Vasiljević za Tanjug.

 

Treba biti oprezan, naglašava on, i kod uredbe o tome ko bi smeo da bude donatorka jajne ćelije, te predlaže da žena koja "posuđuje matericu" nikako ne bi smela da bude i donatorka jajne ćelije.

 

- Ja sam za parcijalni, to jest gestacijski surogat, gde ona samo "posuđuje" matericu, ali ne daje svoju jajnu ćeliju, a najbolje bi bilo da bar jedan roditelj bude biološki, odnosno genetski. U slučaju da se radi o tome da žena ne može da da jajnu ćeliju, a nema ni matericu, najbolje da se uradi donacija jajne ćelije od neke druge žene, a da se surogat majka koristi samo za nošenje i rađanje - istakao je on.

 

U svetu, u mnogim zemljama, surogat majčinstvo može da koristi ko god želi, bez obzira na zdravstveno stanje.

 

Surogat majčinstvo je zabranjeno u Nemačkoj, Austriji, Grčkoj i Irskoj. Jedan deo sveta se opire legalizaciji surogat majčinstva i zbog toga što bi istopolni parovi dobili dete.

 

U drugim zemljama cveta. Ovo su neke zemlje i cene ove vrste majčinstva u njima. 

 

U Poljskoj košta između 15.000 i 20.000 američkih dolara, u Kanadi, surogat majka ne može da bude plaćena, ali ima pravo na otplatu troškova od oko 50.000 dolara. Ova vrsta materinstva dozvoljena je u šest američkih država i košta od 80.000 do 170.000 dolara.

 

Žene u Rusiji ovu vrstu "usluge" naplaćuju 42.000 evra, a u Velikoj Britaniji i do 15.000 hiljada funti, dok je u Ukrajini cena od 25.000 do 30.000 evra.

 

Recimo, žene u Indiji svoju matericu iznajmljuju za 5.000 evra, a u tome vide spas i šansu za bolje živote u razvijenijim delovima sveta.

 

Pogledajte ovu neverovatnu priču:

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doberman

    12. januar 2017 | 15:25

    skoro sam gledao sta se desava u usa sa generacijom x, ljudima koji su zaceti vestacki, 90% njih je bolesno, stvoreni su invalidi koji padaju na teret naroda. ako su Bog i prirodna selekcija rekli ne, onda je NE.

  • Sara

    12. januar 2017 | 18:33

    Pa kad ti pukne slepo crevo nemoj da ides lekaru prijatelju, vec cekaj da umres. Jbg sta ces, prirodna selekcija.

  • Lina♡☆♧♡

    12. januar 2017 | 19:20

    Ako moze prirodno može ako ne, onda nikako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA