Potresna priča bivšeg generala JNA: Uništio je svoj život da majke njegovih vojnika ne bi plakale

U Beogradu je 1994-95 osuđen za izdaju. Njemu je prebacivano zašto nije srušio branu da potopi celi Varaždin, čime bi podavio sopstvene vojnike, kao i građane Varaždina

  • 28

Preminuli general Vladimir Trifunović rekao je jednom prilikom da je jedini general kog je Hrvatska osudila za ratni zločin, a Jugoslavija jer ga nije počinio.

 

Preminuo Vladimir Trifunović, general JNA

 

Njegovu 43 godina dugu vojničku karijeru u JNA do kraja njegovog života obeležio je događaj iz 22. septembra 1991. godine, kada je predao kasarnu u Varaždinu.

 

On je to učinio kako bi spasao živote oko 280 vojnika i oficira JNA koji su se nalazili u blizini, pritom ostavljen na cedilu u okruženju višestruko brojnijih pripadnika hrvatske vojske.

 

- Moja majka mi je dala zavet da vodim računa o majkama mojih vojnika koji budu pod mojom komandom jer je ona u Drugom svetskom ratu izgubila dva sina. I dalje su mi pred očima njene suze i zato sam čuvao svaku majku da ne plače kao moja majka - rekao je Trifunović.

 

General je predao kasarnu sa velikom količinom naoružanja, uključujući i tenkove, ali je, kako je rekao, podređenima izdao zadatak da onesposobe tehniku i borbena sredstva i da neprijatelju ne ostave ništa, piše B92.

 

Trifunović je, pored života vojnika i oficira, morao da spase i živote svoje žene i dece, koji su bili taoci hrvatskih snaga.

 

Foto: Wikimedia /Peter Denton

Foto: Wikimedia /Peter Denton

 

Zauzvrat je od Hrvata tražio da pripadnicima JNA bude obezbeđen siguran transport do slobodne teritorije.

 

- Ljudi koje sam spasio, to su deca sirotinje. Oni koji su imali vezu i šansu, svi su povučeni iz opasnih garnizona, a ja sam spasao one koji nisu imali nikoga. Moja prva misao bi ponovo bila da spasavam ljude kojima ja komandujem. Vode se ratovi koji nemaju nikakvog smisla. Ubijaju se komšije, zavađa se narod, a ja to nisam želeo. Nisam hteo da pustim vojnike da budu glineni golubovi i da ostave kosti u Zagorju - rekao je Trifunović.

 

U Beogradu je 1994-95 osuđen za izdaju. Njemu je prebacivano zašto nije srušio branu da potopi celi Varaždin, čime bi podavio sopstvene vojnike, kao i građane Varaždina.

 

Trifunovića je 1997, nakon snažnog pritiska demokratske javnosti abolirao tadašnji predsednik SR Jugoslavije Zoran Lilić.

 

Foto: Profimedia/Corbis VII

Foto: Profimedia/Corbis VII

 

Vrhovni sud Srbije je 2010. godine ukinuo presudu protiv njega i grupe njegovih oficira, objavio je tri knjige o svom slučaju: Moja borba za istinu, Buđenje savesti – u borbi za istinu i pravnu državu i Neću milost.

 

- Ja sam jedini general kojega je Hrvatska osudila za ratni zločin, a Jugoslavija zato što nisam počinio ratni zločin - rekao je jednom prilikom.

 

Kako je prenela N1, general Trifunović će biti sahranjen u Bosni i Hercegovini.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjanin

    17. januar 2017 | 14:31

    Svaka cast za ovog velikog čoveka. Njegova deca imaju na koga da budu ponosna.

  • Samuell

    17. januar 2017 | 14:50

    Tesko je biti COVEK u takvom vremenu, hvala ti na tome, pocivaj u miru generale i vecna ti slava bila!

  • BASA

    17. januar 2017 | 14:59

    Generale , pocivajte u miru ! Saucesce porodici !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA