Ovo morate da znate: Pet najvažnijih stvari koje morate da uradite ako vam se zapali stan

Najvažnije je da se vi i vaša porodica brzo evakuišete

  • 1
U stanu u potkrovlju zgrade u Kosovskoj ulici u Beogradu izbio je požar Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Mada verovatno ne razmišljate o tome da vama može da se dogodi da se zateknete usred požara, trebalo bi da znate šta može da vam spase život u tim trenucima kada se vatra i dim šire oko vas, a panika raste.

Petočlanoj porodici iz Zrenjanina kuća potpuno izgorela: Žive bez struje i grejanja, a zadesila ih je još jedna tragedija (FOTO)

Samo od početka godine u Beogradu je prijavljen 241 požar. Inače, u ovim zimskim danima do nesreća najčešće dolazi zbog preopterećenih električnih instalacija i neispravnih grejnih tela. Ovih pet stvari može da vam spase život u slučaju požara u stambenoj zgradi.

1. Najvažnije je da se vi i vaša porodica brzo evakuišete. Pronađite izlaz iz zgrade koji nije zadimljen i sa bezbedne udaljenosti pozovite vatrogasce.

2. Ne otvarajte vrata ukoliko su vrela kada ih dodirnete i ako vidite kako dim ispod njih prodire u sobu. To znači da tim putem ne možete da se evakuišete zato što su dimna isparenja otrovna. Ako nema drugog puta najbolje je da se sklonite na terasu koja je najudaljenija od izvora požara i sačekate vatrogasce.

3. Zaštitite se od otrovnih isparenja. Možete staviti košulju ili vlažnu krpu preko nosa i usta. Ukoliko morate da prolazite kroz dim, najbolje je da puzite kao u vojsci pošto vas, ukoliko trčite kroz dim, može brzo ošamutiti.

4. Ukoliko vam se zapali odeća, lezite na pod i počnite da se valjate i pokrite lice rukama da ga zaštitite.

5. Ukoliko ne možete da pobegnete od dima i ne postoji siguran izlaz iz zgrade, ne paničite. Pokušajte da zatvorite sve ventilacione otvore, šupljine i pukotine krpama ili stvarima kroz koje dim može da uđe u prostoriju, dok pomoć ne stigne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA