U Sremskim Karlovcima junaci u bazenu plivaju za Časni krst jer je napolju hladno!

Pobednik dobija na poklon dva krsta, s tim što jedan ostaje njemu, a drugi, pozlaćeni, čuva do praznika Odanija, 26. januara

  • 1

Zbog leda koji je okovao Dunav, a posebno u priobalju, plivanje za Časni krst u Sremskim Karlovcima biće simbolično.

 

OTKAZUJU PLIVANJE ZA ČASNI KRST: Zbog leda i debelog minusa plivaju samo najiskusniji

 

Naime, prema rečima predsednika Pravoslavne omladinske zajednice (POZ), koja prvi put organizuje taj događaj u Sremskim Karlovcima, Mihaila Janjića, plivači će taj čin obaviti u spoljašnjem bazenu hotela "Dunav".

 

- Zbog novonastale situacije i činjenice da se led na Dunavu lomi samo na delu plovnog puta, za časni krst se neće plivati u reci, nego u hotelskom bazenu. Plivači, njih 30, ali u dve ture, takmičiće se ko će pre doplivati do krsta - kaže Janjić za "Dnevnik".

 

Kako napominje Janjić, među plivačima, 21 momak je iz Sremskih Karlovaca, po jedan iz Novog Sada i Petrovaradina, četvorica su iz Golubinaca i tri iz Futoga. Najstariji ima 60 godina, a najmlađi 18.

 

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Foto: Tanjug/Saša Petrović

 

Janjić kaže da su pripremljeni prigodni pokloni za plivače.

 

Pobednik dobija na poklon dva krsta, s tim što jedan ostaje njemu, a drugi, pozlaćeni, čuva do praznika Odanija, 26. januara, kada na liturgiji u Sabornoj crkvi treba da se pričesti i preda ga. Treći, časni krst od drveta, za koji plivaju plivači, čuva se do sledećeg Bogojavljenja.

 

Plivanje će biti održano nakon svete arhijerejske liturgije u Sabornoj crkvi, koja počinje u 9:30 časova, a potom i vodoosvećenja, koje će po završetku bogosluženja biti obavljeno na centralnom karlovačkom trgu pored česme "Četiri lava".

 

Odatle će litija da se zaputi prema Dunavu i očekuje se da će plivanje početi oko podneva.

 

(Telegraf.rs/Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    18. januar 2017 | 10:59

    Svima cestitamo " Slavu Krstov Dan ! Sa zeljom da im sve najlepse donese !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA