Srbija na lekovima za smirenje, gutamo bez recepta: Mladi lakše kupe antidepresiv nego alkohol!

Po principu "pravila su tu da bi se kršila", ne tako mali broj Srba do ovih lekova dolazi mimo izabranog lekara i bez recepta, zbog čega se čini da ih gutamo više nego bonbone

  • 8

Potrošnja lekova za smirenje (anksiolitika), otkako je pre šest godina uvedeno pravilo da lekar mora da ih prepiše, smanjena je ali samo prilikom izdavanja na recept, jer se i dalje Srbi dovijaju na različite način da do njih dođu na nelegalan način.

EVO ZAŠTO NAM LEKOVI NE POMAŽU: U Srbiji se često ne rade antibiogrami pre prepisivanja ANTIBIOTIKA?!

UPOZORENJE SRPSKIH LEKARA: Zbog ZLOUPOTREBE ANTIBIOTIKA umiraćemo od upale pluća i običnih infekcija!

Podaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) koji su dostavljeni Telegrafu.rs, pokazuju da se potrošnja "bromazepama", "bensedina", "ksalola", "lorazepama" i drugih sedativa u našoj zemlji smanjuje. Međutim, priče iz komšiluka, od rodbine, prijatelja pa čak i sa foruma govore da svako ima nekog apotekara koji će mu izdati neki od ovih lekova bez recepta, ili lekara koji će mu recept napisati bez obzira na to što zdravstveno stanje to ne zahteva.

Naime, krajem jula 2011. godine uvedena je napomena u Listi lekova prema kojoj izabrani lekari mogu da propišu anksiolitike (sedative) najduže za do tri meseca lečenja u toku 12 meseci, a da je za nastavak terapije neophodno mišljenje psihijatra, neuropsihijatra ili neurologa. U to vreme Srbi su godišnje pilo između 9.000.000 i 10.000.000 kutija ovih lekova, koliko je bilo i napisanih recepata a u poslednjih par godina propiše se oko tri miliona recepata.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

-   U 2014. godini je za anksiolitike propisano 3,07 miliona recepata, u 2015. godini 2,98 dok se projektuje da će u 2016. godini broj propisanih recepata biti na nivou iz 2015. godine, odnosno oko 2,98 miliona recepata - navode u RFZO za Telegraf.rs.

Po principu "pravila su tu da bi se kršila", ne tako mali broj Srba do ovih lekova dolazi mimo izabranog lekara zbog čega se čini da ih gutamo više nego bombone. Čime se sve služe kako bi došli do njih može se videti i na sajtu za razmenu i deljenje informacija Reddit, gde se polemisalo upravo na ovu temu.

- Takvi lekovi se izdaju bez recepta tako što poznaješ apotekara, i onda apotekar upiše ime njihovog pouzdanog doktora koji će kao da potvrdi sve ako neko pita nešto - piše između ostalog na ovom sajtu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Na njemu se navodi i da farmaceuti lekove za smirenje bez recepta izdaju poznatim osoba, ili onima koji redovno posećuju apoteku, te da je danas lakše kupitini "bensedin" nego alkohol. Ima i onih koji šalju majku ili baku kod lekara po recept za ove lekove, s obzirom na to da ih doktori njima lakše prepisuju.

Upućeni u ovu temu navode i da ima doktora kojima se 90 odsto posla svodi na propisivanje sedativa, pa su neki među njima, konkretn u Subotivi i dobili kazne zbog previše propisanih recepata za njih.

Forumaši, ipak, ističu i koliko je uzimanje ovih lekova "na svoju ruku opasno", kao i da pored stvaranja zavisnosti mogu da dovedu do korišćenja drugih suptsnci.

- Prvo su na spisku benzići, pa zatim heroin i metadon.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Ministar bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić-Dejanović, neuropsihijatar objašnjava za Telegraf.rs da je korišćenje antidepresiva na svoju ruku kobno po zdravlje.

- I efekti i neželjena dejstva mogu ostaviti posledice po psihičko i fizičko zdravlje. Lek propisuje psihijitar koji opredeljuje dozu  i dužinu korišćenja u zavisnosti od težine kliničke slike. Ukidanje leka, da se ne bi razvila apstinencija, radi se po postupku koji lekari, a ne laici, poznaju - rekla je za naš portal Đukić-Dejanović.

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    19. januar 2017 | 21:28

    Pa da ih ne pijemo Renato ne bi stigao da nas vadi iz Dunava sve da ispod mosta skakace vadi sa mrezom, a i Brankov most bi radio punim kapacitetom .

  • prijatelj

    19. januar 2017 | 22:58

    Neki dan nisam mogao da zaspim celu noc,popio sam 3x ksalola. Konstantno sam pod stresom. Student sam i zivim sa majkom koja prima penziju. Nije dobro,nije uopste dobro. Ne znam kako drugi al ja tad nisam imao izbora.

  • Lena

    19. januar 2017 | 22:43

    Bolje da pijem lekove nego da prolupam totalno kako da ih nepijem kad radim na 2 posla samo da imam za goli zivot i opet mi fali da sastavim kraj sa krajem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA