Koza Brena ojarila četvorke u jednom cugu: To je dobar znak i znači da će godina biti berićetna (FOTO) (VIDEO)

- Okozila je po dva muška i ženska jareta, a kozicama stavili crvene končiće kako bi ih razlikovali i posebno čuvali, jer ako budu na majku, naše stado ubrzo će biti uvećano - rekao je kroz šalu Dragi

  • 8

U selu Pejkovac nadomak Žitorađe koza "Brena" okozila je u jednom cugu četiri jareta. Iako se niko nije nadao ovom nesvakidašnjem porodu, porodica Ranđelović, čija je koza, presrećna je i kaže da je to nagoveštaj dobre i berićetne godine. Veterinar iz Prokuplja Mladen Kostić kaže da je ova pojava gotovo nemoguća i da se skoro nikad ne dešava.

Zašto se mladi ljudi u Srbiji vraćaju na selo: Neće stres, hoće da budu gazde, hoće zdravu decu (FOTO)

- Ništa nije ukazialo da će biti tolikog poroda. Kada sam ušao u štalu već je bilo dva jareta. i dok sam ih brisao, izašlo je još jedno, pa i četvrto. Nisam mogao da verujem svojim očima, pa sam pozvao ukućane da mi potvrde da je zaista istina. Mislio sam da mi se priviđa - kaže ponosni vlasnik koze Dragi Ranđelović, kojeg svi u selu poznaju po nadimku Franjo.

On dodaje da je to znak da će godina biti berićetna i prinovi se raduje svih šest članova u kući. Čak su častili komšije i uz manju gozbu proslavili porod.

ZA DOBRO JUTRO: Jare koje skače, naučiće i vas da skakućete od sreće danas (VIDEO)

- Okozila je po dva muška i ženska jareta, a kozicama stavili crvene končiće kako bi ih razlikovali i posebno čuvali, jer ako budu na majku, naše stado ubrzo će biti uvećano - dodaje kroz šalu Dragi, koji zna da može da sačuva sva četiri jareta samo ako prvih dvadeset dana vodi računa o njima. To znači da mora da dežuraju kada sisaju i da ih naizmenično hrane.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Kada prođe to vreme i kada počnu sami da jedu, biće lakše. Do tada najveća pomoć u brizi o njima mi je unuka Nikolija, koja se ne odvaja od njih - dodaje ponosno naš sagovornik.

Ranđelovići su od pre par meseci rešili da se posvete poljoprivredi. Dragi je u penziji od septembra prošle godine i tada je kupio kozu, četiri ovce.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Od ranije imaju svinju, pa im je štala sada puna životinja. Kako kaže, on i njegova baba planiraju da uz životinje provedu u miru starost i da budu korisni porodici i naraštajima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pejkovac kao selo pripada takozvanom Dobričkom kraju koji je poznat po vrednim ljudima, koji se gotovo isključivo bave poljoprivredom i od nje žive.

U svakoj kući živi više generacija i svi zajedno tokom cele godine od jutra do mraka, rade poljoprivredne poslove.

(B.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • L,S.

    29. januar 2017 | 23:05

    To je prava brena srecno

  • Ns

    29. januar 2017 | 23:36

    Koza brena je mnogo lepsa i korisnija.

  • Lazar M

    29. januar 2017 | 23:06

    Kakvo je to sad cudo kod mog komsije pre neki dan isto ojarila cetvoro tako da to nije jedini slucaj a bilo ih je uvek. Taj veterinar nema pojma sto daje takve glupe izjave '' gotovo nemoguce '' . Mora da je diplomu skoro isplatio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA