17

EPS: Ledeni dani višestruko povećavaju potrošnju struje!

Najhladniji januar od 1964

Foto: eps.rs

Foto: eps.rs

Januar ove godine sa minus 3,6 stepeni Celzijusa je najhladniji januar u Beogradu od 1964, podaci su meteorologa. Ovogodišnji januar hladniji je i od februara 2012. godine koji svi pamtimo po ekstremno ledenom talasu.

Zato je i potrošnja električne energije tokom decembra 2016. i januara 2017. godine veća za 560 miliona kilovat-sati u odnosu na period pre godinu dana. U januaru se dnevna potrošnja struje približila rekordu iz februara 2012, a 10. januara, kada je u nekim delovima Srbije minus dostizao i 33 stepena Celzijusa, potrošnja struje iznosila 138 miliona kilovat-sati, što je 20 odsto više nego istog datuma prošle godine.

Povećanje potrošnje električne energije u decembru i januaru kretalo se od 10 do 20 odsto zavisno od temperaturnih razlika. Ipak, potrošačima je mala uteha meteorološka statistika, ali je veoma važno da svako domaćinstvo ima uvid u sopstvene energetske navike. Retko ko od nas ima utisak da dva ili tri sata dodatnog uključivanja kvarcne grejalice ili uljanog radijatora može čak za trećinu da uveća račun za struju Dodatno uključivanje TA peći nekoliko sati u toku dana može i da duplira račun za utrošenu električnu energiju. I svaki stepen smanjenja spoljašnje temperature dovodi do toga da potrošnja za grejanje raste za 5 ili 6 posto.

Ako potrošite oko 1.600 kilovat sati mesečno došli ste do granice crvene zone. Ukoliko zbog hladnog vremena koje može biti kao što je i ovaj decembar u minusu, jedno minus dva, minus tri stepena, vi ćete morati da bi ste se zagrejali da potrošite više električne energije. Ukoliko potrošite znači na tih 1.600 dodatnih 800 kilovat sati za grejanje, što nije nemoguće kad je jako hladno,peć se umesto četiri sata puni sedam sati, za to vreme ćete potrošiti na primer tih dodatnih 700, 800 kilovat sati u crvenoj zoni i vaš račun će se duplirati. Tako račun od oko 10.000 dinara u normalnim uslovima, očekivano je da bude oko 19.000 tokom ledenog talasa – objasnio je Aca Vučković, iz Agencije za energetiku.

Prosečna temperatura je u decembru 3 stepena. Ako u nekom drugom decembru prosečna bude minus 2, vi ćete imati 25% više potrošnje za grejanje, a da držite isti nivo u svom stanu. Potrošač ne zna, ali troši više, i to se neumitno dešava, to je zakon fizike – poručio je Slobodan Ružić, ekspert za energetiku.

Primer!

Domaćinstvo koje se greje na dva termo-akumulacione (TA) peći troši 1.800 kWh mesečno. U nižoj tarifi, jer noću puni TA peći, potroši 1.000, a u skupljoj 800 kWh. Račun iznosi oko 13.000 dinara. Pošto je bilo hladno, domaćinstvo je dodatno uključivalo TA peć od 6 kW svakog dana po tri sata dnevno (dakle po skupoj tarifi). Peć je potrošila u tom periodu 6kW x 90h = 540 kWh za mesec dana. Ukupna potrošnja ovog domaćinstva iznosi 2.340 kWh, od kojih je 1.000 u jeftinoj, a 1.340 u skupoj tarifi. Račun iznosi oko 23.500 dinara. Skoro duplo je veći račun zbog jedne TA peći koja je dodatno uključivana danju po tri sata.

(Telegraf.rs/ PR)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Beograd, EPS, Januar, Struja, Zima
Popularni komentari
 • M
  Mikica

  Sto lazete…smanjili ste amplitudu napona i onda u prevodu znaci da ako bojleru treba 2 sata da se zagreje….grejace 4 sata…i struja samo pici duplo…to je javna tajna kako da brojevi na strujomeru budu pravi a potrosnja duplo veca

 • K
  Kajzer Soze

  Kolko vam jos dodjemo?

 • V
  VSS

  Ma ne kradite ovaj jadan narod ja se grejem na drva pa mi dosao racun 6 hilj i nije citano stanje kad sam juce proverio ukrali ste mi 450 kilovata i nikom nista

foto dana

video dana