Da li da u 2017. kupujete DOLARE ILI EVRE?!

Ekonomista Boško Živković je naveo i da će osnovni tok kapitala predvidivo biti iz EU u SAD, ali će se smanjivati količina raspoloživih ulaganja iz EU u druge zemlje

  • 23

Dolar će nastaviti da jača i u 2017, koliko to se ne može tačno proceniti, ali će to svakako promeniti tokove kapitala u svetu, izjavio je danas ekonomista Boško Živković.

Koja zemlja je najviše izgubila uvođenjem evra? (ne, nije Nemačka)

On je na predstavljanju novog broja Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) kazao da će proceš preusmeravanja tokova kapitala pogoditi mnoge zemlje u razvoju koje nemaju značajan izvoz energenata i drugih berzanskih proizvoda čije cene rastu.

Prema njegovim rečima, jačanje američkog dolara uticaće na javni dug pojedinih zemalja, među kojima je i Srbija, jer ona ima visok nivo tog duga u dolarima, a nije se zaštitila od valutnog rizika.

Kako je objasnio Živković, aprecijacija, jačanje vrednosti dolara, pored povećanja troškova servisiranja javnog duga, dovešće i do poskupljenja uvoza roba i usluga koje su izražene u dolarima, a najveća stavka u tome u Srbiji su energenti.

Živković je naveo i da će osnovni tok kapitala predvidivo biti iz EU u SAD, ali će se smanjivati količina raspoloživih ulaganja iz EU u druge zemlje.

On je dodao da američki dolar ima dominatan uticaj na glavne procese razmene i tokove kapitala u svetu, naglašavajući da je ta valuta i dalje glavna rezervna valuta sa oko 60 odsto učešća, iako je konkurencija evra, jena, britanske funte i juana smanjila njegovu neospornu dominaciju u funkciji svetskog novca.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Živković je potsetio i da je kurs američkog dolara ojačao u odnosu na evro od avgusta 2016. do sredine januara 2017. za približno šest odsto, i ta aprecijacija je posledica promene baznih kamatnih stopa američke federalne rezerve (FED) za 25 baznih poena u decembru, ali i rasta cena berzanskih roba, posebno energenata, a to je povećalo tražnju za tom valutom.

To je dovelo, kako je dodao, da valute zamalja koje imaju značajan izvoz berzanskih roba ojačaju, među kojima je ruska rublja, dok su kursevi zemalja u razvoju koje nemaju snažan izvozni potencijal oslabile, kao što je turska lira.

On je naveo i da Međunarodni monetarni fond nije još uvek dao nikakvu prognozu rasta bruto društvenog proizvoda za ovu godinu , ali je ocenio da će se perspektive rasta privrede u razvijenim zemljama poboljšati, a glavni argument za tu prognozu su najavljene budžetske stimulacije u SAD-u.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Perspektive rasta u zemljama sa rastućim tržištima, kao što su Indija, Brazil i Meksiko će se pogoršati, jer su se u toj grupi zemalja finansijski uslovi pogoršali - kazao je on.

Izuzetak je Kina gde su kao i u SAD planirana značajne budžetske stimulacije rasta, navodi Živković i dodaje da ova procena može biti korigovana najbolje ili dovedena u pitanje ukoliko se razviju procesi budžetskih podsticaja u SAD i Kini u većim razmerama od trenutno deklarisanih.

Glavni urednik MAT-a Ivan Nikolić rekao je da Srbija trenutno nema većih posledica od jačanja dolara, jer je inflacija na kraju prošle godine bila niža nego 2015.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Su

    7. februar 2017 | 16:13

    Ma, kupujem sve moguce valute. Kad dobijem ono malo plate, nista drugo i ne radim samo obilazim ovako ruinirane menjacnjice kao na ovoj fotografiji, misleci da je u takvima euro manje vredan. Vi se to salite sa nama!? Sretna sam ako uspem da poplacam komunalije i ostale namete, pa sta mi ostane za goli zivot.

  • Dragan Sekulovic

    7. februar 2017 | 16:28

    Niste na naslov dali odgovor !?

  • Baba

    7. februar 2017 | 16:00

    Ma nemam ni dinara kakvi dolari!!!!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA