≫ 

Istorijski potez vredan divljenja: Muzej iz Njujorka besplatno deli vrhunske slike Van Goga i ostalih umetnika! (FOTO)

Možete pristupiti neograničenim slikama putem Met sajta

  • 0
Foto: metmuseum.org Foto: metmuseum.org

Čuven zbog obimne kolekcije dela koje oslikavaju 5.000 godina umetnosti koje se prostiru preko svih kultura i perioda, svetski poznati muzej u Njujorku, Metropolitan,  skoro je objavio da je 375.000 primeraka u javnom domenu dostupno svima bez ikakvih ograničenja!

14 NAJSKUPLJIH SLIKA SVIH VREMENA: Ovo je pametnije potrošen novac nego onaj na Kristijana Ronalda (FOTO)

DA SE NIKADA NE ZABORAVI: Umetnička instalacija podseća na stradanja u Alepu!

Foto: metmuseum.org Foto: metmuseum.org

Kao dodatak sličnoj inicijativi iz 2014. godine, nova polisa, koja se zove Otvoreni pristup, dozvoljava pojedincima da lako pristupe slikama i da ih koriste u bilo koju svrhu, uključujući komercijalne ili nekomercijalne svrhe, potpuno besplatno bez potrebe za bilo kakvim dozvolama od Muzeja.

Dostupna dela predstavljaju širokom spektru pokreta, stilova, medijuma, opsega slika Kloda Monea i Vinsenta van Goga, tu su čak i kostimi i oklopi stari više vekova.

Met muzej je primenio novu politiku u saradnji sa Kreativ Komons, neprofitabilnom organizacijoma, koja ima cilj da provoviše legalno deljenje i distribuciju podataka, ideja i slika kroz dozvole za autorska prava koja se lako koriste.

- Deljenje je osnova kako bi promovisali otkrića, inovacije i saradnju u diginalnom dobu - rekao je Rajan Merkej, direktor Kreativ Komonsa.

- Met je pružio svetu temeljan poklon u službi ove misije: najveći enciklopedijski muzej umetnosti u Severnoj Americi je eliminisao sve granice koje bi zabranile pristup sadržaju muzeja. I pozvali su svet da koriste, remiksuju i podele kolekcije u njihovom javnom domenu široko i bez ikakvih ogranicenja.

Foto: metmuseum.org Foto: metmuseum.org

Možete pristupiti neograničenim slikama putem Met sajta.

Sve što treba da uradite dok pretražujete je da odštiklirate opciju “Umetnička dela javnog domena” pod “Prikazati samo”. Takođe, možete prelistavati dela odabirom “Metropolitan muzej umetnosti” filtera na Kreativ Komons sajtu.

Odavde slobodno uzimajte slike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA