Roditelji, vodite računa: Dečje igraonice u Srbiji uglavnom nemaju osiguranje

Kada bi sve, a ne svaka peta igraonica imala osiguranje, u slučaju povreda deteta roditeljima bi se isplaćivala odšteta od 120.000 do 600.000 dinara

  • 2

Igraonice za decu uglavnom nemaju osiguranje delatnosti, koje u slučaju povrede deteta u njima mogu da isplate novčanu nadoknadu u zavisno od težine povrede, pokazalo je istraživanje koje je sproveo finansijski portal Kamatica.

Roditelji, pazite u koju igraonicu vodite decu: Većina njih nije bezbedna

GDE SE IGRAJU NAŠA DECA: Samo dve igraonice i 100 igrališta imaju sertifikat o bezbednosti!

Ovo istraživanje je pokazalo da ovu vrstu osiguranja ima svaka peta igraonica.

- Iako povrede u njima nisu redak slučaj, koliko god da je okruženje bezbedno, vi ne možete predvideti ko će koga da gurne i ko će da skoči, ali šta se dešava ukoliko se u igraonici dete povredi, čija je odgovornost, ko će da pokrije troškove lečenja, sve su to problemi koji muče one koji su imali ovakvo iskustvo. Nažalost, niko ne procenjuje da li je i koliko igraonica bezbedna, a osiguranje dece u igraonicama nije obavezno - navodi se u saopštenju Kamatice.

Foto: Profimedia/Penguin Photo - ČIF Foto: Profimedia/Penguin Photo - ČIF

Primer jedne Beograđanke čije je dete polomilo ruku na rođendanu u jednoj od igraonica je nateralo mnoge roditelje da pri odabiru, provere sa vlasnicima da li poseduju osiguranje dece.

Kamatica je ispratila slučaj ove Beograđanke koja je zahvaljujući tome što je igraonica imala osiguranje od delatnosti na ime odštete dobila 160.000 dinara.

Kako je ona ispričala Kamatici, na isplatu je čekala dva meseca od trenutka kada je prijavila svoj slučaj ali je do isplate je došlo relativno brzo pošto je proces lečenja deteta završen.

Kako tvrdi, procedura možda deluje komplikovano u prvi mah, jer zahteva papirološki deo izveštaja lekara ali to nije ništa negativno. Ukoliko se dete povredi u igraonici koja nema osiguranje, tada je jedini način da dobijete eventualno obeštećenje isključivo sudskim putem.

Foto-ilustracija: devinf / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) Foto-ilustracija: devinf / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Osiguranje i postoji da bi se ublažio momenat i zaštite od nesrećnog slučaja ali i ublažava posledice nesrećnog slučaja.

Kamatica savetuje roditeljima da obezno pitaju u igraonici da li imaju osiguranje od odgovornosti delatnosti.

- Igraonica ne mora po zakonu da poseduje takvu vrstu osiguranja, a na vama kao roditelju je odluka da li ćete u takve igraonice voditi svoje dete i rizikovati povrede koje mogu da budu dosta ozbiljne, da pritom ne možete da dobijete odštetu koja u zavisnosti od povrede može biti od 120.000 do 600.000 dinara - kaže se u saopštenju Kamatice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Asdfg69

    9. februar 2017 | 14:19

    Ja nislim da bi to drzava trebala da regulise nemas osiguranje nema rada kratko i jasno znaci neispunjavas uslove i firma ti se zatvara.

  • Sanja

    9. februar 2017 | 13:43

    Nažalost nemaju ni adekvatne animatore jer je danas svako dao sebi za pravo da može da otvori igraonicu i radi sa decom,a uglavnom su to osobe koje nemaju osećaj za decu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA