Posetili smo "Kobasicijadu" u Belom Blatu: Otkrili su nam koja je tajna pripremanja dobre i ukusne kobasice (FOTO)

Pravljenje kobasice iziskuje poseban talanet, a to znaju samo vrsni majstori koji imaju svoj način pravljenja

  • 2

Gastronomska manifestacija „Kobasicijada već četvrta po redu, održana je danas u Belom Blatu u blizini Zrenjanina. Privučeni mirisom pečenih kobasica, ali i drugih vojvođanskih specijaliteta: sušene i barene slanine, šunke, kulena, čajne, sira i kajmaka, hiljade posetilaca iz okoline Zrenjanina, ali iz drugih krajeva Srbije došli su da se uvere u kvalitet ovih vojvođanskih kobasica.

KAD SRBIN NAPRAVI: Kobaja od 2 kilometra i 28 krmača za Ginisa! (VIDEO)

Od ukupno 43 uzorka kobasice, žiri nije imao lak zadatak, trebalo je odabrati najukusniju i najlepšu kobasicu.

Tročlani žiri istovremeno je ocenjivao kvalitet, ali i način kako se kobasica pripremala, estetski izgled i koliko su kuvari kreativni kada je u pitanju dekorisanje tanjira.

Radovan Subin, predsednik udrženja kuvara „Da se ne zaboravi“ i jedan od članova žirija, rekao je da je za dobru kobasicu potrebno pre svega kvalitetno meso i da nije bilo lako od toliko uzoraka odabrati najukusniju.

NJAM NJAM: U Novom Sadu za četiri sata prodate dve i po tone kobasica!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Takmičari su imali zadatak da od 5 kilograma mesa naprave pečenu kobasicu od 30 centimetara i istu takvu, ali svežu. Propozicije su bile jasno, uzimali smo u obzir način kako se kobasica priprema, kakvi su začini korišćeni i na kraju ono najbitnije a to je ukus koji bi je izdvojio od drugih - rekao je Subin.

Ištvan Požar, jedan od organizatora manifestacije „Kobasicijada 2017.godine“ zadovoljan je brojem posetilaca, ali i celokupnim događajem koji je ispunio sva očekivanja.

- Pravljenje kobasice iziskuje poseban talanet, a to znaju samo vrsni majstori koji imaju svoj način pravljenja kobasica. Vojvodina je poznata kao podneblje gdje se neguje gastronomija, posebno kada su u pitanju vojvođanski specijaliteti koji se pripremaju na poseban način. Cilj ove manifestacije jeste da sačuvamo mesarski zanat, a današnjom posetom mislim da smo uspeli u tome. Danas su sa nama ne samo Zrenjaninci i meštani iz okoline grada, tu su i Šumadinci, Sremci, gosti iz Beograda i iz cele Vojvodine - kaže Požar.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tajna pripremanja dobre i ukusne kobasice jeste u kvalitetu mesa i začina. Ekipe koje su se takmičile objasnile su nam da bez crvene paprike, bibera i soli nema dobre kobasice.

Kada se sve umesi, kobasica se stavlja u crevo, kažu nam „Pajtaši“ iz Stare Pazove. Ekipa iz Rume, smatra da je tajna u mešanju mesa i određenoj količini začina. Mužljanci koji već tradicionlano učestvuju, saglasni su da bez prirodnih začina nema dobre kobasice. Mesu je potrebno da odstoji u svome „pacu“ i da se se dobro začini paprikom i biberom.

Više desetina ukusne pečene kobasice stavljeno je pred žiri koji je ipak odlučio da prvo mesto zauzme ekipa Radeta Gligorića, drugo ekipa Simić Bate, dok je treće mesto pripalo ekipi „Mi ne možemo bez kobasice“ iz Mužlje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pored takmičenja za najbolju kobasicu birala se i najbolja rakija, prijavljeno je čak 176 uzoraka i 11 vrsta domaće rakije.

Više od hiljadu kobasica ispečeno je danas u Belom Blatu. Posetioci svoje oduševljenje nisu krili.

- Ovo je bogatstvo. Došao sam iz Zrenjanina da probam kobasici i ovakvu još nisam jeo. Pikantna, uz čašicu rakiju, ništa lepše - rekao nam je Darko I.

Pored kobasice danas se degustirala i mesnata slanina, švargla, čvarci, majuška, pa slanina „sapunjara“ šunka i mnogi druge đakonije.

Ovom prilikom nisu izostali ni domaći kolači,ali povrh svega dobra atmosfera podgrejana čašicom „dunje“ , „šljive“ ili neke druge domaće rakije koja je kako kažu posetioci, odlično išla uz kobasicu čiji se miris kilometrima osećao.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA