Najobimniji udžbenik u Srbiji ima 1.700 strana, ali to nije ništa - student književnosti pročita 35.000 strana za jedan ispit!

"Najgore je kolegama sa srpske književnosti 20. veka, jer čitaju oko 35.000 strana samo za jedan ispit"

  • 2

Udžbenik za fakultet sa najviše stranica je udžbenik "Interna medicina" i ima neverovatnih 1.700 stranica, međutim, iako deluje da medicinari najviše uče, studenti književnosti moraju da pročitaju čak 35.000 strana kako bi spremili samo jedan ispit.

Udžbenik "Interna medicina" okuplja 216 autora, a studenti smatraju da je preobimna i da je većina informacija u njoj zastarelo.

- U suštini, studenti mogu da biraju literaturu iz koje će spremati ispit iz interne medicine: da li iz dve knjige srpskog izdavača od po 1.000 strana otprilike, koje su jako stare i gotovo da ih niko ne koristi, ili poput većine, iz hrvatske knjige koja ima 1.681 stranu – kaže student Medicinskog fakulteta u Beogradu Marko Mitrović.

Ipak, šef odeljenja interne medicine pri Medicinskom fakultetu, prof. dr sc. med. Petar Seferović ističe da udžbenici iz ovog predmeta nisu obimni, već je sama materija takva.

Interna medicina je poznata i kao kraljica medicine, upravo zato što objedinjava medicinsku edukaciju studenata, od toga da prepoznaju koji su mehanizmi i znaci bolesti, preko postavljanja dijagnoze do načina lečenja bolesti. Knjiga iz koje sve to uče prosto ne može da bude kraća – objašnjava profesor Seferović i dodaje da je, kako bi se studentima olakšalo spremanje ovog ispita, u pripremi novi udžbenik.

Foto-ilustracija: ljevak.hr Foto-ilustracija: ljevak.hr

Situacija je nešto drugačija na fakultetima društvenog usmerenja, gde studentima najveći problem predstavlja čitanje dodatne literature.

Osnovna literatura za predmet opšte istorije 19. veka je knjiga "Građanska Evropa" iz tri toma i ukupno 1.223 strane, ali pored toga moramo da čitamo i dodatne sadržaje – kaže Slobodan Petrović sa Filozofskog fakulteta.

Po broju strana koje moraju da pročitaju (nije klasično učenje) apsolutni rekord drže studenti Filološkog fakulteta.

Kolege za predmet srpska književnost 20. veka čitaju oko 35.000 strana – kaže Jelena Milutinović sa ovog fakulteta.

(Telegraf.rs/ Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dule

    23. februar 2017 | 13:18

    Pa sta se zale, procitaju 35 000 strana za jedan ispit zato sutra kad se zaposle imaju platu 35 000 din.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA