Nezapamćeni monstruozni čin: Bolnica nije dala roditeljima da sahrane svoju mrtvu bebu, već su je bacili u đubre!

Bračni par je zbog tog monstruoznog čina angažovao advokata i tužio Kliničku bolnicu

  • 9

Klinička bolnica “Dr. Trifun Panovski” u Bitolju, na jugu Makedonije, moraće da plati smešno malu sumu novca zbog monstruzonog čina koji su počinili pre četiri godine. Apelacioni sud je naložio bolnici da bračnom paru A.J. i E.K. isplati odštetu od 30.000 denara (nešto manje od 500 evra) sa zakonskom kamatom, jer su sa njihovim muškim novorođenčetom postupili kao sa – medicinskim otpadom, umesto da im ga daju roditeljima da ga dostojno sahrane.

Majka iz Vranja pobegla iz bolnice posle porođaja: Lekari pogledali bebicu i dali joj ime kakvo zaslužuje!

Kada se 2012. godine dvadesetogodišnja žena iz bitoljskog naselja Bair porodila u na odelenju za ginekologiju i akušerstvo bolnice “Dr. Trifun Panovski” u Bitolju, sreći nije bilo kraja. Rodila je muško dete. Dva dana kasnije, lekari su kod deteta primetili promenu boje na telu, zbog čega su ga stavili u inkubator. Roditeljima nije bilo dozvoljeno da vide svoje čedo, niti im je bilo rečeno u kakvom se zdravstvenom stanju nalazi. Naredno jutro, supružnicima A.J. i E.K. samo su kratko saopštili tužnu vest da je njihovo dete preminulo iz nepoznatih razloga.

Skrhani od bola, roditelji su tražili telo svog deteta da bi ga dostojanstveno i po verskim običajima sahranili, ali im iz bolnice nisu dali, već su ga, bez dozvole roditelja, bacili u đubre – kao medicinski otpad!

Bračni par je zbog tog monstruoznog čina angažovao advokata i tužio Kliničku bolnicu “Dr. Trifun Panovski”.

Nakon pet održanih ročišta, sud je odbio tužbu roditelja. Oni se sa tim nisu mogli pomiriti, pa su podneli žalbu Apelacionom sudu, koji je prihvatio njihove argumente i zadužio bolnicu da bračnom paru isplati odštetu od 30.000 denara (nešto manje od 500 evra) sa zakonoskom kamatom zbog povrede njihovih ličnih prava i pretrpljenog bola.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Apelacioni sdu navodi da zdravstvena ustanova nije obavestila roditelje preminulog deteta o mogućnosti podizanja njegovog tela, iako su roditelji to tražili pre obdukcije. Umesto toga, sa njim je postupljeno kao sa medicinskim otpadom, čime roditeljima nije bilo omogućeno da znaju gde je njegovo poslednje počivalište, kao i da izvrše verske dužnosti.

Iako svesni da nikakav novac ne može nadoknaditi gubitak njihovog čeda, roditelji preminulog deta nisu bili zadovoljni ni sa presudom Apelacionog suda iz Bitolja, pa su podneli zahtev za reviziju Vrhovnom sudu Makedonije smatrajući da je dosuđena nadoknada previše mala s obzirom na počinjenu povredu njihovih prava.

Udruženje Roma S.O.S. iz Prilepa je pozdravilo presudu Apelacionog suda kao pozitivan primer od izuzetne važnosti za sudsku praksu, jer se radi o slučaju gde se tužitelji pozivaju na sudsku praksu Evropskog suda za čovekova prava u Strazburu. Oni veruju da se ovakve stvari ubuduće neće ponoviti.

(Telegraf.rs/D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    13. februar 2017 | 12:55

    Dete su sigurno prodali a ne bacili u smece

  • Baba

    13. februar 2017 | 13:07

    Ko zna da je umrlo?!! Mozda su ga prodali nebi bilo prvi put!!!!

  • Ljubica

    13. februar 2017 | 19:45

    Dete je prodano, da su dali da ga vide mrtva, oke ni tad nije lepo uraditi tako nesto. Tu nesto debelo smrdi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA