SAMO JE SMRT SIGURAN POSAO: Pao rekord u sahranama tokom januara, grobari probijali zemlju i čekićima (FOTO)

U januaru je 265 pokojnika bilo smešteno u mrtvačnici ovog preduzeća, što je oko 40 odsto više nego drugih meseci, ali više i nego januara 2016. godine

  • 3

Iza radnika kragujevačkog JKP "Gradska groblja" je možda najteži mesec poslednjih godina. Mnogi su radili i u vreme praznika i nedeljom.

Ispovest grobara koji je vozio telo mrtvog Miloševića: Auto je bio izudaran na braniku i pun mušica. Vozio sam 2 km/h (FOTO)

U januaru je 265 pokojnika bilo smešteno u mrtvačnici ovog preduzeća, što je oko 40 odsto više nego drugih meseci, ali više i nego januara 2016.

Radnici koji rade na preuzimanju pokojnika primili su oko 185 preminulih iz kliničkog centra Kragujevac i oko 80 sa drugih adresa. U jednom momentu mrtvačnica ovog preduzeća postala je tesna.

Nikola Spasić, direktor JKP "Gradska groblja" iz Kragujevca kaže da je ovo preduzeće, čija mrtvačnica radi 24 sata, zbog mnogo posla u januaru radilo i nedeljom.

- Nisu svi pokojnici sahranjeni na našim grobljima, ali je bilo mnogo sahrana, više od 100, u nekim danima po sedam ili osam. Petnaestak radnika na terenu nije moglo da postigne, jer su dva radnika potrebna za kopanje, a četiri za spuštanje sanduka.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kada su sahrane na različitim grobljima, teško je bilo stići. Zbog hladnoće, kopati grobove bilo je jedva moguće. Prvih 20 centimetara zemlje morali su da buše pikamerom - automatskim čekićem kojim se buši asfalt. Ništa nije mogao ni pijuk, ni bager - objašnjava Spasić.

On kaže da ipak nije problem povećanje posla, nego manjak, odnosno višak radnika. Manjak je na terenu, višak u kancelarijama.

- Prethodne decenije su zapošljavani uglavnom službenici, mahom žene, koje ne možete preraspodeliti na poslove kopanja raka - kaže Spasić.

Zbog tužne reputacije januara, kao meseca koji je karaterističan po najvećem broju preminulih, Beograđani su morali da čekaju i po desetak dana kako bi sahranili svoje bližnje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Značajno povećan broj smrtnih slučajeva i sahrana zabeležen je u celoj Srbiji.

Lekari kažu da u januaru ima toliko smrtnih slučajeva jer mnogi ne žele da se obrate lekaru tokom praznika, a stari, hronični bolesnici, ne očekuju da će grip koji u to vreme vlada za njih biti poguban.

Zbog toga se kasno obrate lekaru. Srčani i plućni bolesnici takođe teško podnose hladno vreme, a u januarskoj smrtnosti učestvuje i praznično opuštanje - mnogo teške hrane i pića.

(M. R)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    14. februar 2017 | 16:00

    Krematorijum je resenje laki topalovicu

  • Grobar

    14. februar 2017 | 23:13

    Dan u hladnjači u Beogradu košta 1.500,00 dinara pa vi sračunajte koliko košta porodicu taj "luksuz" ako nema vezu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA