Flora Sandes, Britanka koja je ratovala u srpskoj vojsci!

Ova neobična i neustrašiva žena ostaće zapamćena u istoriji kao osoba koja nije priznavala poraze, za koju su prepreke bili izazovi i koja je hrabro rušila stereotipe o tome kako je žena s početka 20. veka trebalo da izgleda

  • 0

Flora Sandes iz Velike Britanije jedina je žena sa zapada koja se, kao pripadnik regularne vojske, borila u Prvom svetskom ratu. I to na strani Srbije!

Dobitnica je ordena Svetog Save, Karađorđeve zvezde i regularne jugoslovenske vojne penzije.

Ova neobična i neustrašiva žena ostaće zapamćena u istoriji kao osoba koja nije priznavala poraze, za koju su prepreke bili izazovi i koja je hrabro rušila stereotipe o tome kako je žena s početka 20. veka trebalo da izgleda.

Flora je, kako piše britanski „Dejli mejl“, oduvek maštala da bude vojnik. Dok su druge devojke njenog uzrasta provodile vreme šiveći, kuvajući i sanjajući dan kada će se udati, Flora, ćerka sveštenika, galopirala je na konju kroz engleske poljane, maštajući o borbi. Njeni savremenici su tvrdili kasnije da niko nije mogao da obuzda njenu avanturističku prirodu.

U trenutku kada je 4. avgusta 1914. Britanija objavila rat Nemačkoj, tridesetosmogodišnja Flora je živela s 15-godišnjim nećakom i svojim već starim ocem.

„Nije znala ništa o održavanju kuće i baš ju je bilo briga za to“, tvrdio je kasnije njen nećak Dik.

Kada je rat počeo, sama se prijavila i regrutovana je u jedinicu ambulante pri Srpskoj vojsci. Njena predanost dovela je do toga da je i sama bila zaražena tifusom u bolnici u Valjevu. U oktobru 1915, znajući dovoljno srpski jezik, Flora oblači uniformu i uzima pušku! Ceo život ona je, piše britanski list, čekala upravo na tu šansu.

U jesen 1916. Flora se bori u žestokim bitkama koje su se rasplamsale u makedonskim planinama. Međutim, 16. novembra, jednog izuzetno snežnog i hladnog dana, biva pogođena granatom. Život joj je spasao vojnik iz njene čete koji ju je puzeći i kroz vatru, krvavu i u nesvesti, doneo na sigurno. Sandesova je bila ozbiljno ranjena. Granata joj je otcepila deo mesa s leđa i prošla desnom stranom tela, od ramena do kolena. Srećom, Flora je bila jača i od smrti.

Po završetku rata, ona ostaje u vojsci i napreduje do čina majora, kada odlazi u penziju.

- Ništa u životu nisam više volela od vojske - pričala je kasnije.

Godine 1927. Flora se udaje za bivšeg belogardejskog generala, Rusa Jurija Judenica. Nakon muževljeve smrti, u septembru 1941. godine, odlučuje da se vrati u Englesku. Flora Sandes je umrla u svom domu u Safoku 1956. godine.

Izbijanjem Drugog svetskog rata, britanski građani su upozoreni da napuste Jugoslaviju, ali Flora je uprkos tome ostala. U noći 24. juna Gestapo je hapsi i baca je u jednu ćeliju u Beogradu.

„Bilo je 14 žena u toj prostoriji. Iako smo sve bile različite, spojila nas je naša zajednička nesreća i postali smo dobri drugovi“, pričala je Flora kasnije.

Njene saputnice u zatvoru su govorile: „Flora je posedovala predivan fond srpskih psovki, zbog čijeg razornog efekta su je stražari skoro poštovali“.

Flora je iz logora puštena nakon samo 11 dana. Umrla je u svom domu u Safoku 1956. godine.

(I. M. / Izvor:  Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA