I EPS ubuduće zbog duga pleni imovinu!

Svi dužnici koji su nagomilali dugove za struju, kao i dužnici za RTV pretplatu, moći da očekuju sudske izvršitelje za prinudnu naplatu. A takvih je više stotina hiljada

  • 4

Građani koji duguju za struju ubuduće više neće moći da podnose tužbe sudu za oslobađanje od duga zbog zastarelosti potraživanja!

To proizilazi iz najnovije odluke Vrhovnog kasacionog suda, koji je na zahtev Osnovnog suda iz Kragujevca doneo obavezujuće mišljenje da takve tužbe nisu dozvoljene. To znači da će i svi dužnici koji su nagomilali dugove za struju, kao i dužnici za RTV pretplatu, moći da očekuju sudske izvršitelje za prinudnu naplatu. A takvih je više stotina hiljada.

Odluka VKS usledila je pošto su OS u Kragujevcu zatrpale tužbe građana protiv „Elektrošumadije“, kojoj su osporavali pravo na naplatu duga zbog zastarelosti potraživanja. „Elektrošumadiju“ u Kragujevcu je zbog računa sa zastarelim dugovanjima tužilo oko 10.000 građana. Do sada je pozitivno rešeno 1.790 tužbi, a to preduzeće je za troškove advokatima i za sudske takse platilo 123 miliona dinara.

- Reč je o tužbama koje su kupci u protekle tri i po godine podneli protiv „Elektrošumadije“ za utvrđivanje visine duga za utrošenu električnu energiju - izjavio je Nikola Pavićević, PR „Elektrošumadije“.Građani i privreda za struju duguju 91 milijardu dinara, a u EPS ističu da građani i privreda duguju otprilike po polovinu ukupnog duga.

- Što se građana tiče, njih 2,5 odsto duguje oko 60 odsto ukupnog duga fizičkih lica, a to je više od 75.000 građana - kažu u EPS i dodaju da će, kao i do sada, i u slučaju „Elektrošumadije“ poštovati odluke suda.

Sika Pistolova, urednica sajta "Enerdži obzerver", smatra da za struju koja se ne plati EPS ima pravo automatski da tuži dužnike, jer je struja roba kao i svaka druga, za koju postoje troškovi proizvodnje.- Niko od nas ne može da ode u prodavnicu i uzme šta mu treba a da ne plati, a struju misle da mogu da ne plaćaju. Sud bi trebalo da bude još drastičniji i da ne dozvoli da zbog dugih sudskih postupaka potraživanja zastare - kaže Pistolova.

(I. M. / Izvor: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag

    25. jun 2012 | 11:10

    Bas sam sada cistio pistolj. Cekam vas.

  • vlada

    25. jun 2012 | 12:39

    Zanima me jel tu struju gospoda iz EPSa prave svojim znojem?!Spremio pit bula koga ne hranim a i bombu imam.Ovde promene pod hitno.Sve cene gledate da uklapate kao sto su u okruzenju a sto plate i penzije i zaposlene ne uklopite kao u okruzenju???Bruka i sramota

  • dejan

    25. jun 2012 | 11:01

    neka zaplene prvo firmama i bogatasima pocevsi sa politicarima a nas obicne smrtnike neka ostave da disemo,pa narod ce od gladi opet na ulice a 5 oktobar i paljenje skupstine bice nista u odnosu na to sto sledi ako se nastavi ovako..pa jel treba bre samo vi da zivite,a?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA