Hrvati zarađuju milione evra na ratu u Siriji, prodaju oružje i municiju iz ratova devedesetih (FOTO)

U prvih devet meseci prošle godine, zvanični Zagreb prodao je municiju, mine i raketne bacače u vrednosti od 83 miliona evra

  • 12

Hrvatska zarađuje milione evra na ratu u Siriji, prodajući municiju i oružje iz jugoslovenskog i ratnog perioda devedesetih godina, tvrdi Balkanska istraživačka novinarska mreža (BIRN).

BALKAN NAORUŽAVA SIRIJU: Oružje prodaju Saudijcima, a onda ono završi u Siriji!

U prvih devet meseci prošle godine, zvanični Zagreb prodao je municiju, mine i raketne bacače u vrednosti od 83 miliona evra (88 miliona dolara).

Video-snimci i fotografije koje su se pojavile iz Sirije pružaju uverljive dokaze o prisustvu municije i oružja hrvatske proizvodnje u toj državi.

Malo poznati podaci UN pokazuju da je od decembra 2012. godine i početka rata u Siriji, Hrvatska izvezla oružje i municiju u vrednosti od 126 miliona evra (134 miliona dolara) Saudijskoj Arabiji i 44 miliona evra Jordanu.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Hrvatska je ukupno isporučila više od 6.000 tona municije za ručno i lako oružje, koja je, verovatno, podrazumevala metke, minobacačke projektile, rakete, granate, i to samo "Zalivskom kraljevstvu" (Saudijskoj Arabiji).

Kako otkriva istraživanje, između 2012. i 2014. godine, Hrvatska je odobrila izvozne licence vredne 302 miliona evra (322 miliona dolara) Saudijskoj Arabiji, Jordanu, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i za četiri ključna dobavljača sirijske opozicije.

Hrvatska je jedna od prvih zemalja koja je isporučila oružje sirijskim pobunjenicima, oslobađajući se na taj način zaliha municije tokom zime 2012. godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Oprema je usmerena preko Jordana, a plaćena iz Saudijske Arabije, uz koordinaciju CIA, i to duž puta kojim je, od tada, iz srednje i istočne Evrope prenošeno oružje u ukupnoj vrednosti većoj od milijardu evra (1,65 milijardi dolara).

Od trenutka kada su prve isporuke razotkrivene, Hrvatska je uložila maksimalne napore kako detalji ove trgovine ne bi dospeli u medije, pa je došlo do uklanjanja ključnih informacija (poput konačnog odredišta) iz službenih izveštaja.

Podaci UN o trgovini otkrivaju da je Hrvatska izvezla više od 2.600 tona stare municije (koje je Hrvatska vojska proglasila viškom) moderno opremljenoj vojsci Saudijske Arabije između februara i septembra prošle godine.

UN podaci o trgovini pokazuju da je pre 2012. godine, Hrvatska izvezla manje od milion evra municije godišnje.

(Telegraf.rs/ Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mire

    21. februar 2017 | 18:43

    To se u ustaskoj drzavi naziva turizam.

  • Realan

    21. februar 2017 | 17:52

    Zasto Srbija ne zaradjuje na izvozu mumicije? Barem to mozemo da proizvedemo !

  • Mirko&Slavko.

    22. februar 2017 | 09:29

    Питам се питам...А коме ми продајемо оружје?Чему служи оружје?За одбрану од града,леда?Сувенир?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA