STRAVIČNO: Pet žena i jedno dete ubijeni od početka godine zbog porodičnog nasilja

Mere koje će doneti novi zakon doprineće boljoj zaštiti žrtava

  • 3

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević kaže da je od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno pet žena i jedno dete. Naglašava da će mere koje će doneti novi zakon doprineti boljoj zaštiti žrtava.

STIŽU STROŽE KAZNE ZA PEDOFILE I SILOVATELJE U SRBIJI: Razmatraće se i uvođenje KASTRACIJE, ako neko podnese inicijativu!

Jeziv detalj zločina u Štrpcu: Dejan Krstičić nahranio blizance i ljuljao ih u naručju, pa ih iskasapio

Stanojevićeva je, gostujući na RTS, povodom ubistva bebe u Štrpcu istakla da taj događaj ima posebnu težinu, jer je u pitanju dete.

- To su stvari za koje nemam reči, sve možete da razumete, ali da neko ubije svoje dete, to su stvari koje nemaju ne opravdanje, o njemu ni ne govorimo. Ne znam kakvi su to ljudi - kaže Stanojevićeva.

Foto: Wikipedia/strpce.com Foto: Wikipedia/strpce.com

Navela je da je u novembru donet novi zakon, kao i da se njegova primena očekuje od 1. juna.

- Do tada treba da se obuče timovi koji će da rade na sprovođenju zakona, kako bi se omogućila bolja zaštita žrtava time što će nasilnik biti izbačen iz stana i što je postupak hitan - objašnjava Stanojevićeva.

Naglašava da su novim zakonom dati kratki rokovi instutucijama, kako bi se potpuno zaštitile žrtve.

Govoreći o slučaju košarkašice Milice Dabović, koja je prijavila svog partnera da ju je tukao, Stanojevićeva kaže da je dobro što je javno istakla svoj problem i na taj način dala primer drugim ženama.

Foto-ilustracija: e-stock.us/Miloš Rafailović Foto-ilustracija: e-stock.us/Miloš Rafailović

- Nasilje može svakome da se desi, ljudi misle da su to neke marginalne grupe, ali i njen primer pokazuje da nije tako - ukazala je Stanojevićeva.

Istakla je da je Savetovalište protiv nasilja dostupno ženama 24 sata.

- Važno je zaštiti i apelovati na žene da nije sramota da prijave nasilje, to je sramota onog ko tuče, a ne njih koje trpe - zaključila je Stanojevićeva.

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA