Ovo su najkorumpiraniji političari ikada, a na listi se nalazi i jedan Srbin (FOTO) (VIDEO)

Ovo je "creme de la creme" korumpiranih političara u istoriji

  • 27

Zvaničnici vlade trebalo bi da štite i vode ljude ka boljem životu. Oni im veruju i izabrali su ih verujući da će im doneti blagostanje. U većini slučajeva nije tako. Političari neretko posežu za državnim novcem u lične svrhe, prisvajaju ih, a često su i korumpirani i skloni primanju mita.

Ovako izgleda bunt naroda protiv loše vlasti: Moćna fotografija sa protesta u Rumuniji (FOTO)

Mnogi od njih su uspeli da izbegnu pravdu i nisu kažnjeni zbog svojih nedela.

Korupcija je iskorišćavanje javnih resursa, moći i pozicije kako bi ilegalno napredovali, a iako mnogi to čine, ovo je "creme de la creme" korumpiranih političara u istoriji.

"Transparency International Global Corruption Report" je napravio listu 10 najkorumpiranijih političara, a među njima je i jedan iz Srbije.

Ovo je lista od 10 do 1 mesta:

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Džozef Estrada, Filipini - 78 miliona $

Estrada je vladao Filipinima od 1998. do 2001. godine. On je do sada jedini predsednik Filipina koji je smenjen pre isteka mandata jer je bio optužen za korupciju, što je dovelo do državnog procesa u Senatu koji ga je i smenio.

Osuđen je 2007. od strane specijalnog suda, ali bio pomilovan od predsednice Glorije Makapagal Aroje, koja ga je nasledila na toj funkciji.

Procenjuje se da je uzeo od države 78 miliona dolara.

Arnoldo Aleman, Nikaragva - 100 miliona $

Aleman je bio predsednik Nigaragve od 1977. godine do 2002. Njemu je po Ustavu bilo zabranjeno da se kandiduje za još jedan mandat. Kako se pokazalo, Aleman je prikrivao veliku korupciju u svojoj administraciji.

Na kraju njegovog predsednikovanja, informacije o navodnoj korupciji počinjene pod njegovom vladom, postale su javno dostupne. U šemu korupcije bili su uključeni članovi njegove najbliže porodice, kao i blsiki prijatelji i njegovi ministri.

Procenjuje se da je prisvojio 100 miliona dolara.

Pavlo Lazarenko, Ukrajina - 114 miliona $

Lazarenko, bivši ukrajinski premijer u avgustu 2006. je osuđen na kaznu zatvora u SAD zbog pranja novca, kriminalnih radnji i iznude. Prema podacima Ujedinjenih nacija, Lazarenko je proneverio oko 20 miliona dolara državnog novca tokom 1996-97. godine.

Uhapšen je kada je kolima iz Francuske prešao u Švajcarsku. Pušten je uz kauciju od 3 miliona dolara. Detalji njegovog hapšenja su dovela do političkog skandala u Ukrajini, naročito što su se širile glasine da je pokušao da pređe granicu sa panamskim pasošem.

Pobegao je iz zemlje pre parlamentarnih izbora. Prvo je bio u Grčkoj, da bi na kraju bio zadržan na njujorškom aerodromu.

Alberto Fidžimori, Peru - 600 miliona $

Kada je u javnost procurila vest o njegovoj korumpiranosti, ovaj 90. Predsednik Perua otišao je u Japan.

Osuđen je na 7,5 godina zatvora zbog pronevere, na još šest godina zbog korupcije i mita. Sudilo mu se, takođe, i zbog narušavanja ljudskih prava, ubistva i otmice, zbog čega je osuđen na 25 godina zatvora.

Japanci su odbijali da ga izruče peruanskim vlastima, ali je on neočekivano otišao u Čile, a njihov Vrhovni sud je Fudžimorija izručio Peru u septembru 2007. godine.

Foto: Profimedia/Newscom Foto: Profimedia/Newscom

Žan Klod Divalje, Haiti - 800 miliona $

Divalje je bio predsednik Haitija od 1971. godine, sve dok nije svrgnut u narodnoj pobuni 1986.

Divalije je nasledio svog oca Fransoaa Divalijea, poznatog kao "Papa Dok", dok je njegov nadimak "Bejbi Dok". Nakon preuzimanja moći, uveo je kozmetičke promene u režim svog oca. Na hiljade Haićana je ubijeno i mučeno, a stotine hiljada njih je napustilo zemlju.

Zadržao je izuzetno raskošan stil života, uključujući i venčanje od 2 miliona dolara pod pokroviteljstvom države. S druge strane, siromaštvo tokom njegove vladavine bilo je najrasprostranjenije u bilo kojoj zemlji zapadne hemisfere.

Nastavak liste pogledajte na sledećoj strani.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stiven. K.

    23. februar 2017 | 14:49

    Ko je to i kada utvrdio da je Milošević ukrao 1,5 milijardi dolara ? Kaubojska "istina" kao i sve ostalo što su o nama izneli u javnost.

  • Kum

    23. februar 2017 | 14:46

    Samo ko ne voli Slobu,može tako da govori. A šta su ovi posle njega bili on je mala maca. Pišite objektivno!

  • posmatrac

    23. februar 2017 | 14:49

    Jedan Srbin ahahahahahahahahahahahahahahahahhahaha , ima ih na hiljade !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA