Zaev: Laž je da ćemo Srbe optužiti za genocid, hoće da nas posvađaju sa bratskim narodom

Reč je o periodu od 1912 do 1956

  • 18

Apsolutna je laž tvrdnja da će nova makedonska vlast proglasiti Srbiju krivcem za genocid nad Albancima u Makedoniji, a vest o tome je pokušaj da nas posvađaju sa bratskim srpskim narodom, kaže lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev.

POSLEDNJA VEST: Makedonci hoće da optuže Srbiju za genocid nad Albancima

On je demantovao pisanje pojedinih makedonskih medija da je sa albanskom partijom DUI postigao dogovor da Srbe proglasi krivim za genocid nad albanskim narodom u Makedoniji 1912-1956.

- Ta vest nije tačna i sama po sebi pokazuje zločestu nameru bulumente koju finansira bivši premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski. Ja sam dobio potpise za formiranje vlade i nadam se da ćemo taj posao završiti za desetak dana, a Gruevski oseća da gubi vlast i želi da izazove sukobe sa bratskim narodom - rekao je Zaev za beogradske medije.

On je rekao da je u pregovorima sa albanskim partijama spomenut genocid koji se desio u prošlom veku od strane različitih vojski nad civilima.

- U ponedeljak ćemo dostaviti predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu 67 potpisa i nadamo se da ćemo dobiti mandat i da ćemo brzo završiti formiranje vlade. Izjava evropskog komesara za proširenje i susedstvo Johanesa Hana da mi daju mandat za sastav vlade jedan je od razloga da se pokrene ovakva kampanja - kaže on.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kako kaže Zaev, Gruevski zna da ne može da izbegne ono što će se desiti u Makedoniji.

- Režim je pao sa penkalom i glasom i zato ovaj režim mora da snosi odgovornost - rekao je Zaev, dodavši da će sa Srbijom voditi prijateljsku politiku.

Odnosi sa Srbijom će biti višestruko poboljšani, dodaje Zaev.

-Gruevski je dugo bio na čelu zemlje i saradnja je na najnižem nivou, a naši narodi su povezani - smatra on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Socijaldemokratski savez Makedonije je i u saopštenju odbacio kao laž pisanje medija da se lider te stranke Zoran Zaev navodno dogovorio sa albanskom strankom DUI da Srbi budu osuđeni za genocid nad Albancima u Makedoniji između dva svetska rata, preneli su beogradski mediji.

U saopštenju SDSM-a ističe se da su "lažni napisi" pojedinih makedonskih portala i medija "o promeni državne zastave i himne, o nekakvim osudama naroda za genocid, o jezičkim rešenjima koja su suprotni Ustavu".

Ranije danas, skopska Republika onlajn, prenela je da je lider opozicione SDSM obavestio Glavni odbor stranke o koalicionom sporazumu sa albanskom partijom DUI koji, između ostalog, predviđa da odluku kojom bi se Srbija teretila za navodni genocid nad Albancima u Makedoniji između dva svetska rata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .S. S.

    26. februar 2017 | 19:20

    Na šiptare treba udariti sa svih strana Srbije Makedonije Crne Gore Grčke da se proturaju sa Balkana jednom za večnost!

  • tetejac

    26. februar 2017 | 19:33

    "Bratski narod" ? Samo ako povucete priznanje Kosova i Metohije onda smo braca a Crnogorcima ne pomaze ni to.

  • Перагеније

    26. februar 2017 | 20:49

    Па је л' може ИЧИЈА кућна свађа да прође без помињања Србије?...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA