ŽENE, ŠTA KAŽETE NA OVO: Da Srbi ne bi nestali sa zemlje, majke treba da rađaju 3 dece!

Država i demografi pripremaju mere kojima će se suprotstaviti izumiranju stanovništva naše zemlje. Podsticaji za rađanje biće godinu dana testirani u četiri opštine. Različite mere po regionima

  • 7

Da bi Srbija odložila demografsku katastrofu koja je očekuje već za vek ili dva, potrebno je obezbediti da naredne generacije budu brojne kao i postojeća. Proporcija ove borbe je jasna - 100 prosečnih majki trebalo bi da rodi ukupno 210 dece. Najveći problem, već je jasno, biće motivacija žena da rode prvo, kao i treće dete.

U SRBIJI VIŠE ABORTUSA, NEGO BEBA: Stigli užasni podaci, od kojih se ne zna koji je gori

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Srba je sve manje, OVO je plan za podsticanje roditelja da prave što više dece!

Podatak koji je u fokusu demografa jeste da je čak trećina žena pri kraju reproduktivnog perioda, starosti 30 i 34 godine, bez dece.

Ovaj procenat u Beogradu drastično je veći i iznosi 43 odsto. Prosečna Srpkinja stara više od 30 godina koja nije zasnovala porodicu, ima visoko ili više obrazovanje, sama je i najčešće živi u gradu.

Nasuprot ovom profilu, najviše naslednika rađaju žene bez osnovne škole, a njihov prosečni skor je gotovo 2,5 dece po jednoj majci. Situacija je najteža kod visokoobrazovanih žena, koje u proseku imaju po 1,37 dece.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

Najveći natalitet u Srbiji beleže Romkinje, muslimanke, Albanke, Vlahinje, Slovakinje, pa tek onda Srpkinje.

U drugim krajevima rađaju po jednu da bi novac ostao u kući. To je masovno rasprostranjen običaj u Zapadnoj Srbiji, i kod Rumuna u Vojvodini - jedinac ili jedinica će naslediti sve i nema bojazni da će teško živeti.

Da bi popravila sumornu demografsku sliku Srbije, država je osmislila niz poteza čiji će cilj biti podsticanje rađanja. Nove mere biće isprobane tokom jednogodišnje primene u četiri pilot opštine širom Srbije.

Foto: freedigitalphotos.net, Pixabay Foto: freedigitalphotos.net, Pixabay

Kako za Novosti kaže ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović pilot opštine biće izabrane tako da najbolje uvažavaju karakteristike određenih delova Srbije. Cilj njenog tima jeste promena propisa, kako bi se novim zakonima postigao cilj - rađanje većeg broja dece.

- Primećeno je da na obodu Beograda majke mnogo vremena gube na prevoz dece do vrtića i škola, i zato ćemo tu probati sa organizovanim prevozom dece - objašnjava ministarka Đukić Dejanović:

- Izvesno je da će po jedna pilot opština za nove mere biti na jugoistoku zemlje gde postoji potreba za više edukacije i informisanje stanovništva o reproduktivnom zdravlju. Nove mere biće testirane i u jednoj šumadijskoj, kao i jednoj višenacionalnoj opštini, kakvih je više u Vojvodini.

Suština novih mera biće konkretna pomoć u rešavanju problema. "Beogradski ključ" podrazumevaće rad asistenata koji će brinuti o prevozu dece. Na jugu će država pokušati da podstakne proizvodnju i ekonomsko jačanje porodice, kako bi se majke odlučile na rađanje. Sličan paket spreman je i za centralni i severni deo Republike.

Šta vi mislite? Šta je potrebno da se isouni da biste imali troje dece? Šta je to što ovom narodu fali da bi se više dece rađalo?

Da li muškarci i žene uopšte žele mnogo dece, da li imaju vremena da se bave njima?

Svoje odgovore ostavite u komentarima, a ako znate nekog ko ima mnogo dece ili ste vi jedni od tih, pošaljite nam svoju priču sa svojim razlozima za stvaranje velike porodice na mejl -redakcija@telegraf.rs

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zemunac

    3. mart 2017 | 12:43

    Sad će neko reci loš standard. Ali to nema veze s tim. Cela zapadna Evropa ima isti problem, a siromašna Afrika enormni priraštaj. Nego su ljudi postali mnogo sebicniji i neće obaveze, to je glavni razlog a ne uslovi. Ja imam dvoje, trece na putu, a radim obican posao. Za normalan život ima i para i vremena. Nego problem je u ljudima glavni.

  • Okano

    3. mart 2017 | 13:30

    Problem je taj da ako zelis posao uslovljavaju te da ne smes da ostanes trudna u narednom periodu a pri tom radis na ugovor i svaki put kad produzujes ugovor isti uslov.a ako ostanes trudna zaboravi na to radno mesto jer ne mogu da daju otkaz dok si na porodiljskom ali zato kad istekne porodiljsko nema novog ugovora i sut karta od cega hraniti tu decu...

  • Mitar iz Dubica!

    3. mart 2017 | 13:26

    Слава господу и ја чекам треће дете, супруга завршила факултет нема посла. Ни једног тренутка нисмо се размишљали, овде код нас на Косову и Метохији нормално је имати троје, четворо деце.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA