Olujni jugo se sručio na Hrvatsku usred dana: Talasi divljaju, idu uvis, pa se obruše na plažu (VIDEO)

Danju su, naročito na istoku i jugu zemlje, uz pretežno sunčano vreme temperature brzo rasle

  • 7

Prvu martovsku subotu obeležila je iznadprosečna temperatura ali i jak i olujni "jugo" na Jadranu i jak jugozapadni i južni vetar u unutrašnjosti. Kasnoprolećnom uživanju doprinelo je i sunčano vreme u većem delu unutrašnjosti, kao i u Dalmaciji u prvom delu dana. U Dalmaciji je jak i olujni "jugo" prepodne bio praćen i potpuno vedrim vremenom, što nije čest slučaj.

Velika sezonska prognoza: U Evropi na proleće šaroliko, a u Srbiji? Oprez od poplava, stizaće nam hladan vazduh sa severa

Snimak olujnog juga ostavio je posmatrače bez daha. Udari vetra su bili toliko jaki da su nosili sve pred sobom, a ogromni talasi su se neverovatnom jačinom razbijali o obalu.

Prizor je delovao gotovo nestvarno, a ljudi koji su čitav događaj posmatrali sa bezbedne udaljenosti nisu ostali ravnodušni pred snagom majke prirode.

Pogledajte video:

Ujutro 0, u podne +18!

Ujutro je ponegde u Slavoniji i Lici bilo slabog mraza. U Slavonskom Brodu je izmerena minimalna temperatura od -0.8°C, a u Gospiću -0.1°C. U ostalim kopnenim krajevima je izmereno od 0 do 6°C, a na Jadranu od 9 do 12°C.

Danju su, naročito na istoku i jugu zemlje, uz pretežno sunčano vreme temperature brzo rasle. Tako je u Slavonskom Brodu u podne već izmereno 18°C, što je za gotovo 19°C više od temperature u 7 sati ujutro. Poslepodne je temperatura još porasla, pa je najviša dnevna dostigla 22.4°C.

Prava prolećna toplina je vladala i u ostalim nižim kopnenim krajevima, uz najviše dnevne temperature od 19 do 22°C. Na Jadranu je izmereno od 14°C u oblačnoj Rijeci do 19°C u Senju, Makarskoj i Pločama, piše Crometeo.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Malo svežija temperatura se zadržala na planinama. Tako je na Zavižanu najviša dnevna temperatura dostigla 5.2°C, što je iznad proseka za početak marta. Na Zavižanu je sinoć izmereno 70 cm snežnog pokrivača.

Više oblaka je od jutra bilo na severu Jadrana i u gorskim krajevima, a poslepodne i uveče se naoblačenje širilo i prema istoku i jugu zemlje.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Sa zapada se približava novi frontalni poremećaj, a u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima je na severu Jadrana počela i kiša, a bilo je i grmljavine. Do 21 sat je na ostrvu Susku palo 16 mm kiše, a u Žminju 14 mm.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA