I Srbija ima svoj vulkan: On ima 10 metara, i samo je jedna od brojnih atrakcija koje ovde možete videti (FOTO)

Modeli vulkana visine deset metara smešteni su u parku izvan objekta Prirodnjačkog centra i pružaju posetiocima odgovore na mnoga pitanja vezane za ovu prirodnu pojavu

  • 0

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu, jedinstvena naučna ustanova ove vrste na Balkanu, posle nepuna dva meseca, ponovo je otvorila vrata za posetioce.

Divne vesti iz Svilajnca: Za treće dete 30.000 dinara, za vantelesnu oplodnju pola miliona!

Centar je bio zatvoren od 16. januara zbog redovnog održavanja postojećih izložbi i priprema dve nove, na čemu su radili stručnjaci Prirodnjačkog muzeja Beograd i Rudarsko geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

- Dve nove stalne postavke "Vulkan" i "Geodiverzitet Srbije" će biti svečano otvorene početkom aprila - rekla je organizator grupnih posta te ustanove Jelena Dimitrijević.

- Izložba "Vulkan" na temu vulkanologije, jedinstvena je u našoj zemlji. Modeli vulkana visine deset metara smešteni su u parku izvan objekta Prirodnjačkog centra i pružaju posetiocima odgovore na mnoga pitanja vezane za ovu prirodnu pojavu - objasnio je kustos, geolog Nikola Đurić.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

On kaže da će sem informacija gde se sve vulkani nalaze u svetu i našoj zemlji, o tome kako funkcionišu, posetioci moći da vide i vulkanske stene i kako izgleda sam život oko vulkana.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

On je skrenuo pažnju i na izložbu "Geodivrezitet Srbije", na kojoj je predstavljeno rudno blago naše zemlje, šta sve Srbija ima od korisnih mineralnih sirovina i šta može da se nađe kod nas.

Sa ove dve izložbe Prirodnjački centar će imati ukupno devet stalnih postavki. Prirodnjački centar sa dinosaurusima i "staršnim gušterima", prošle godine je posetilo 100.000 ljudi, uglavnom školskih ekskurzija.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Ono što posetioci mogu da vide kod nas, na jednom mestu, pomaže im da nauku dožive i zavole i to sve na jedan zabavan način - rekla je direktorka Centra Irena Dubravac.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA