Hrvati umiru, stručnjaci u šoku: Preminulo više ljudi nego u ijednom mesecu otkad imaju svoju državu

Samo tokom januara prirodnim putem, bez uključivanja broja odseljenih, Hrvatska se smanjila za ukupno stanovništvo gradića Malinske

  • 14

U januaru ove godine u Hrvatskoj je, prema preliminarnim podacima Državnog zavoda za statistiku, umrla 6.441 osoba, što je više nego u ijednom mesecu od 1990. dosad, piše Jutarnji.hr.

50 godina od početka kraja Jugoslavije: Objava o hrvatskom jeziku kojom je krenulo rušenje Titove kule od karata (FOTO)

Ova brojka je za 42 odsto veća nego prošle godine u januaru i 35 odsto veća od prosečnog broja umrlih u januaru tokom proteklih deset godina. Ovakvu izuzetno visoku smrtnost stručnjaci pre svega pripisuju jakoj hladnoći ove zime kao i prilično jakom gripu - pojavama koje imaju ključni uticaj na smrtnost starije populacije.

- Sezonski uticaji, pre svega grip i hladnoća, koji posebno utiču na osobe sa bolestima respiratornog i vaskularnog sastava, imaju veliki učinak na mortalitet, posebno osoba starijih od 70 godina. Pokažu li se preliminarni podaci tačnim, verovatno će uslediti ozbiljnija analiza konkretnih inidikatora koji su uticali na ovako visok porast broja umrlih osoba - kaže dr Ivan Čipin sa Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Broj umrlih osoba i inače je najveći tokom zimskih meseci, a poslednjih tridesetak godina prosek se kreće između 4.500 i 5.000 umrlih osoba, a broj umrlih prešao je 6.000 samo jednom, i to u januaru 1989. godine, kada je bilo 6.089 umrlih.

U januaru 2017. broj umrlih je inače nadmašio broj rođenih za 3.209 osoba, što je dvostruko više od prosečnog negativnog prirodnog priraštaja u desetogodišnjem periodu od 2006. do 2016. godine. Drugim rečima, samo tokom januara prirodnim putem (bez uključivanja broja odseljenih), Hrvatska se smanjila za ukupno stanovništvo jedne Malinske.

Hrvatsko je stanovništvo već neko vreme u fazi duboke starosti i spada među najstarije u svetskim razmerima. Tokom 2016. godine broj starijih od 60 godina već je gotovo dvostruko premašio broj dece mlađe od 15 godina.

Kad se svi podaci saberu, na početku samostalne Hrvatske, 1991. godine, prosečni stanovnik Hrvatske imao je 37 godina. U idućih 20 godina ta se starost povećavala za 2,8 meseci godišnje te je 2011. iznosila 41,7 godina. U iduće četiri godine rast je nastavljen te je 2015. godine - poslednje za koju su objavljeni podaci - prosečni stanovnik Hrvatske imao 42,6 godine.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA