Nezavisni sindikat policije tvrdi: Nije tačno da su policajcima izdate naredbe da ne smeju na političke skupove

Policijski službenik dužan je da bude u pripravnosti i kada nije u uniformi i da spreči bilo kakvo kršenje zakona

  • 0

Nezavisni sindikat policije ističe da su netačne tvrdnje Policijskog sindikata Srbije da su policijskim službenicima izdate usmene naredbe iz Kabineta ministra unutrašnjih poslova da niko od policajaca ne sme da prisustvuje predizbornim skupovima.

Da li policajci mogu da budu kažnjeni za iste prekršaje za koje vas kažnjavaju?

- Policijski sindikat Srbije nastavlja da svojim političkim delovanjem obmanjuje javnost da se navodno bori za sindikalna prava. Umesto da se bave sindikalizmom, predstavnici PSS (verovatno) vođeni političkim interesima i sami učestvuju u blaćenju svojih kolega. Svim svojim istupanjima i postupcima predstavnici PSS dokazali su da im je lični interes na prvom mestu, pa bi bilo dobro da skinu maske i ne sakrivaju se iza navodnog sindikalnog delovanja, pošto konkretno za svoje kolege nisu učinili ništa - navedeno je u saopštenju.

Prema njihovim rečima, zakon o policiji jasno definiše da je političko delovanje nespojivo sa funkcijom policijskog službenika, pa je možda PSS-u bolje da se preregistruje u političku stranku i tako ima pravno uporište za ono čime se bavi.

Nezavisni policijski sindikat Srbije je već nekoliko puta napominjao da se pojedine aktivnosti Policijskog sindikata Srbije pod plaštom borbe za prava policijskih službenika koriste u svrhu političke promocije i sticanja beneficija isključivo pojedinaca.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Sada se ide korak dalje pa se, pored očigledne zakonske regulative, policijski službenici javno pozivaju da uzmu učešće u političkoj kampanji. Sve se to čini uz obećanje da će sindikat pravno zaštititi svakog pojedinca koji se ogluši o propise Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Potpuno se ograđujemo od bilo kakve politike i političke aktivnosti, jer podsećamo sve da je policijski službenik pre svega u službi naroda, a ne bilo koje političke partije. Politički subjekti se smenjuju izbornim procesom, policijski službenik ostaje da radi svoj posao, da se propisanim sredstvima bori za svoja prava i da pre svega bude u zaštiti građana i njihove imovine, bez obzira na pripadnost bilo kojoj političkoj opciji - navodi se u saopštenju.

Kako kažu, svako suprotno delovanje od ovoga je štetno po policijskog službenika kao pojedinca, a zatim i za ugled celokupne bezbednosne strukture kojoj pripada. Policijski službenik dužan je da bude u pripravnosti i kada nije u uniformi i da spreči bilo kakvo kršenje zakona. Tako i kada su političke aktivnosti u pitanju ne sme se zaboraviti da i kada je policijski službenik u civilu i dalje je pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA