Šta treba da znate kad kupujete letnje gume: Jedna stvar je smrt za vaše vozilo

Najbitnije oznake koje će vam svakako trebati prilikom kupovine gume su širina gume, profil gume i veličina felne

  • 26
Automobil, letnje gume Foto-ilustracija: pixabay.com

Kupovina letnjih guma i nije neka neka nauka, ali da biste odabrali dobre gume, ipak vam treba neko predznanje.

OD STARE GUME NAPRAVITE NOVU ZA SAMO TRI MINUTA: Razliku neće primetiti ni najveći stručnjaci! (VIDEO)

VOZAČI, VAŽNO: Ova 4 šrafa za gume koštaju 10 evra, a uštedeće vam 300 evra (VIDEO)

UŠTEDITE NA GORIVU: Top 10 SAVETA koje su stručnjaci KRILI od vas!

Kako biste odabrali odgovarajuću gumu, prvo morate da znate kakvu felnu na automobilu imate, pa ćemo od nje i početi.

Kakvu felnu na automobilu imate

Veličina felne se označava u inčima. Na primer: 15’’ (38.1cm). Obično ovaj broj prati oznaka R, poput R15 – ova slovna oznaka pokazuje da je reč o radijalnoj gumi.

Pored ovoga, potrebno je da znate širinu felne, koja se obično označava u jotima (J). Ovo ne treba da Vas buni jer je jot isto što i inč, odnosno col i iznosi 2.54 cm. Jot se koristi kao mera širine felne iz prostog razloga kako bi ljudi tačno znali o kojoj se dimenziji felne govori. Ako čujete da neko kaže da je, na primer, felna R15 ili 15 inča znaćete da je reč o njenom prečniku, dok ako čujete da je felna 5.5 jota, znaćete da je reč o njenoj širini.

Na kraju, postoji još jedan podatak koji je potrebno da znate o svojoj felni a to je broj rupa i one mnogima, zbunjujuće diminezije - 4x98, 4x100, 5x112 itd. To pokazuje koliko rupa (odnosno šrafova) imate na felni i njihovu udaljenost od centra točka. Tako, 4x100 znači da na felni ima 4 rupa koje su na rastojanju od 100 mm od centra felne.

Razlika u broju rupa i njihova udaljenost od centra zavisi od proizvođača i modela automobila, odnosno njegovih karaktersitika, pa ćete videti da na primer "smart" vozila imaju felnu sa 3 rupe – jednostavno, više im i ne treba, jer je auto mali i lagan.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Dimenzije guma i oznake

Najbitnije oznake koje će vam svakako trebati prilikom kupovine gume su širina gume, profil gume i veličina felne. Na jednom primeru ćemo objasiti sve – 185 65 R15.

Prvi broj 185 predstavlja širinu gume u milimetrima, drugi broj 65 predstavlja odnos između visine bočnog zida gume i gazeće površine, odnosno njene širine.

Na ovom primeru to znači da bočni zid predstavlja 65 odsto širine gume (185 milimetara) što je 120.25 mm. Na kraju oznaka R15 je već poznata, jer smo je objasnili i označava veličinu felne.

Bitne oznake na gumama

DOT – označava datum proizvodnje gume. Primer: DOT 3208, znači da je guma proizvedena u 32 nedelji 2008. godine. Ovaj pokazatelj je značajan kako biste znali koliko je guma stara.

Indeks nosivosti – označava se brojem i pokazuje maksimalnu nosivost koju guma može da izdrži.  Guma sa oznakom 78 može da izdrži opterećenje od 425 kg

Indeks brzine – obeležen je slovnom oznakom i označava maksimalnu brzinu koju guma može da izdrži pri dozvoljenom opterećenju. Kao primer, slovna oznaka S pokazuje da guma može da izdrži brzinu od 180km/h. Kada je ovaj pokazatelj u pitanju, nemojte ga nikada uzimati zdravo za gotovo, jer može biti opasno ako koristite gumu sa manjim indeksom brzine nego što je to predviđeno za vaš automobil.

Koju brzinu i nosivost vaša guma može da podnese, kao i datum njene proizvodnje pogledajte OVDE.

Foto: torange.biz Foto: torange.biz

Možete li da se oslonite na drugi indeks brzine i indeks nosivosti umesto proporučenog?

U slučaju indeksa brzine i indeksa nosivosti za letnje gume, ne bi trebalo da se oslonite na indekse koji su niži od odobrenog. Korišćenje guma sa nižim indeksima od određenog je zabranjeno i kažnjivo. Gume sa nižim indeksom značajno smanjuju bezbednost vašeg vozila, ubrzavaju habanje guma i mogu dovesti do gubitka kontrole nad vozilom.

U slučaju saobraćajnih nezgoda izazvanih ovim faktorom, osiguravajuće kuće neće vam platiti odštetu ukoliko gume ne odgovaraju propisima proizvođača automobila.

Sa druge strane, možete koristiti gume sa višim indeksom brzine, ali vam one ne donose neka značajna poboljšanja, osim povećanja stabilnosti kada vozite pravo. Negativne strane su povećanje otpora pri rotaciji i povećanja potrošnje goriva, ali i smanjenja komfora, jer su gume sa višim indeksom brzine uglavnom teže i bučnije.

Gume sa indeksom nosivosti većim od preporučenog mogu se koristiti, ali su preporučljive samo za vozila visokih peformansi i karavane.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BRKA

    28. mart 2017 | 18:25

    Gospodo za dobre gume treba dobra lova a za brzu voznju treba dobri putevi a mi u nasu jadnu srbiju nemamo ni jedno ni drugo imamo samo vas nalansere stonam prodajete maglu u djakove fuj

  • polat

    28. mart 2017 | 20:00

    odlican tekst,jos da imamo puteve

  • Mcs

    28. mart 2017 | 19:28

    I sta je smrt za nas Auto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA