Ista reč se pojavljuje 11 PUTA u najvažnijem pismu za pokretanje Bregzita. Da li ovo treba da nas brine? (VIDEO)

Pismo u nekoliko navrata pominje da su EU i Britanija prijatelji te da će kao takvi i funkcionisati u budućnosti, zatim pominje se trgovina između ova dva entiteta, vraćanje ovlašćenja britanskih institucijama, ali ono što je privuklo posebnu pažnju možda ukazuje da ima razloga za zabrinutost.

  • 0

Skaj njuz je sproveo analizu pisma koje je Tereza Mej uputila predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, u kojem obaveštava Evropsku uniju o nameri Britanije da napusti taj blok.

Istorija će dobro zabeležiti 29. mart 2017: Od danas Evropa više nikada neće biti ista! (FOTO)

Pored toga što se kao ključna teza navodi paragraf: "Ovim obaveštavam Evropski savet, u skladu sa članom 50 Lisabonskog sporazuma, da Ujedinjeno Kraljevstvo namerava da se povuče iz Evropske unije", stručnjaci su primetili još nekoliko zanimljivih momenata iz pisma.

Naime, pismo u nekoliko navrata pominje da su EU i Britanija prijatelji te da će kao takvi i funkcionisati u budućnosti, zatim pominje se trgovina između ova dva entiteta, vraćanje ovlašćenja britanskih institucijama, ali ono što je privuklo posebnu pažnju možda ukazuje da ima razloga za zabrinutost.

Prema analizi stručnjaka, reč "sigurnost" (security) pominje se čak 11 puta u pismu, u različitim kontekstima.

 

Ekonomska sigurnost, kooperativna sigurnost, unutrašnja sigurnost, spoljnopolitička sigurnost, sigurnost trgovine, samo su neki od aspekata sigurnosti koje je Tereza Mej istakla u svom pismu.

Prema mišljenju stručnjaka Skaj njuza, Britanija je ovom prilikom želela da istakne da je neophodno da se naprave aranžmani i dogovori vezano za trgovinu i sigurnost funkcionisanja institucija, kako se borba protiv terorizma i kriminala ne bi oslabila i kako bi Britanija mogla da nastavi da bude ekonomski jaka zemlja koja bi bila stabilan partner Evropi u zajedničkim sigurnosnim borbama.

Posebno se osvrnula na sigurnost stanovnika EU koji žive u Britaniji i Britanaca koji žive u EU, a koji ne treba da osete da su im prava uskraćena niti bezbednost ugrožena.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA