≫ 

Ljudi počeli da se vraćaju u grad duhova: 6 godina posle cunamija, Fukušima počinje da živi (VIDEO)

Lovci su počeli s ubijanjem radioaktivnih svinja koje se kreću "gradovima duhova" u blizini nuklearne elektrane, a kako bi povećali sigurnost stanovnika koji se žele vratiti

  • 1

Šest godina nakon snažnog zemljotresa praćenim cunamijem u Japanu koji je izazvao otapanje u nuklearnom postrojenju, većina stanovnika predgrađa Fukušime može se vratiti svojim kućima.

Zemljotres jačine 5,6 Rihtera blizu Fukušime: Podrhtavali neboderi u Tokiju!

Stanovnicima gradova Naime, Iitate i distrikta Jamakija, kojih je oko 22.100, rečeno je da se mogu vratiti, ali da imaju određene zone u koje ne smeju ići zbog visokog nivoa radijacije.

Zabrana ulaska u grad Tomioka ukinuta je u subotu. Stanovnici su došli i zapalili na stotine sveća u okviru ceremonije odavanja počasti onima koji su stradali u ovoj katastrofi. Podsetimo, preminulo je više od 8.000 osoba.

Za sada povratak se ne odvija onako kako se vlada nadala, jer mnogi ne žele da se vrate. Samo njih 14,5 odsto se vratilo u područja u kojima je ukinuta zabrana ranije.

Vlada će uložiti 23,6 milijardi jena (212 miliona dolara) u zdravstveni sistem i druge esencijalne objekte kako bi podstakla ljude da se vrate u ovoj godini.

Okuma i Futaba su dva najbliža grada Fukušimi u kojima se još uvek povratak smatra nemogućim.

Lovci su počeli s ubijanjem radioaktivnih svinja koje se kreću "gradovima duhova" u blizini nuklearne elektrane, a kako bi povećali sigurnost stanovnika koji se žele vratiti.

Nuklearna katastrofa u Fukušimi, koja je dovela do gašenja 44 reaktora, je druga najgora nesreća koja se dogodila nakon tragedije u Černobilu.

Video pogledajte ovde:

Daljinac baner

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Serbe

    2. april 2017 | 19:57

    Nema tamo zivota sve je pod radijacijom a morska riba je zatrovana,Sto dalje od atomski centrala svi cemo biti ozraceni a neka nam je bog na pomoci.Treba da cuvamo zemlju za nase potomke....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA