Svi gradovi u bojama Sankt Peterburga, samo je Berlin odbio. Evo zbog čega (FOTO)

Osvetljenje Brandenburških vrata nije jedini gest koji je u ovoj situaciji moguć u svrhu izražavanja saosećanja i podrške

  • 5

Razlog za to da se Brandenburška vrata osvetle bojama zastave zemlje u kojoj se dogodio teroristički napad su ili partnerski odnosi između ovog grada i Berlina ili "poseban odnos" prema tragediji, izjavila je portparolka Senata Berlina Klaudija Sander. To što Brandenburška vrata nisu osvetljena bojama ruske zastave izazvalo je negodovanje korisnika društvenih mreža u Nemačkoj. Ljudi su predložili da se pravila promene i da se uvede osvetljenje saučešća glavnih vrata u nemačkoj prestolnici "za sve ili ni za koga".

Tačno u ponoć Ajfelova kula gasi sva svetla i tone u potpuni mrak: Odavanje pošte žrtvama bombaškog napada u Sankt Peterburgu

- Odluka u slučaju Sankt Peterburga nije prva ovakva odluka. Setite se terorističkog napada u Kanadi, u Kvebeku. Tada takođe nismo primenili posebno osvetljenje, jer je naš partnerski grad Montreal - istakla je ona, a prenosi Vzgljad.

Sander je rekla da, sudeći po zanimanju medija, građani Nemačke Sankt Peterburg doživljavaju bliskije nego Kvebek, ali da su "pravila što se tiče Brandenburških vrata ipak ista za sve".

Sander je dodala da "saosećanje i žaljenje zbog terorističkog napada uopšte ne zavisi od toga postoji li partnerstvo ili ne", kao ni od političkih odnosa. Prema njenim rečima, teroristički napadi postaju sve češća pojava u svetu.

Takođe je pozvala ljude da ne smatraju da je osvetljenje Brandenburških vrata jedini veliki gest koji je u ovoj situaciji moguć u svrhu izražavanja saosećanja i podrške.

Nakon terorističkih napada u Parizu, Briselu, Istambulu i Londonu, koji su sa Berlinom povezani službenim partnerstvom, Nemačka je obasjala Brandenburška vrata u svetla boje zastava zemlje koja je pretrpela napad, dok su posle napada na gej klub u američkom gradu Orlandu vrata ove kapije bila obasjana bojama zastave LGBT-pokreta.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnogorac

    5. april 2017 | 16:06

    Fašisti jednom fašisti dovijeka...

  • Drayver

    5. april 2017 | 18:46

    Berlin da zali RUSE smesno bi bilo da nije tuzno i mucno

  • Svetlana

    6. april 2017 | 13:40

    Fasisisticki "perfekcionisti"! Bas oni trebalo bi da pokazu solidarnost sa gradom koji su razorili, drzali pod okupacijom i istrebili milion ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA