Bakarec: Nisam diskriminisao gejeve, presuda je besmislena

Gej strejt Alijansa tužila funkcionera DSS zbog navoda obajvljenih u magazinu "Vidovdan", septembra 2011. godine, o tome da je homoseksualizam bolest. Prvi osnovni sud presudio da je Bakarec kriv

  • 3

Funkcioner Demokratske stranke Srbije i odbornik u Skupštini grada Beograda, Nebojša Bakarec, osuđen je pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu zbog teškog oblika diskriminacije pripadnika LGBT populacije. Tužbu protiv Bakareca podnela je Gej strejt Alijansa zbog njegovih stavova iznetih u tekstu "Drugi oktobar 2011.", koji je objavljen 16. septembra 2011. godine, na sajtu magazina Vidovdan.

Sudija Tatjana Lemajić presudu je donela na osnovu članova 11, 12, 13 i 21 Zakona o zabrani diskriminacije, a takođe je presudom zabranila tuženom Bakarecu da ponavlja izvršenu diskriminaciju, kao i da tužiocu isplati sudske troškove. Alijansa je tužbu protiv Bakareca podnela zbog  teksta u kome je izneo svoje stavove o tome da je homoseksualnost nenormalna i da je treba lečiti psihijatrima i psiholozima.

Bakarec je za Telegraf.rs kazao da je nije reč o govoru mržnje i diskriminaciji te da je osuđen na osnovu jednog od "besmislenih i nedorečenih zakona koji nije ni trebalo da bude usvojen", i koji podleže individualnom tumačenju.

- Sudija mi je zabranila da ponavljam diskriminaciju, pa pošto nisam nikoga ni diskriminisao nastaviću da pišem i da se ponašam kao i do sada. Ako sam nekoga kritikovao u svojim tekstovima, to su organizatori gej parade a ne LGBT osobe. A ako nema slobode da se kaže da su dva i dva četiri, i prava da se iznese stav drugačiji od onog koji ima Gej strejt alijansa, ponovo se vraća uvpđenje verbalnog delikta - kazao je Bakarec.

U toku samog sudskog postupka tužena strana se pozivala na slobodu govora i pokušavala je da dokaže da su sporni stavovi istrgnuti iz konteksta i da u pomenutom tekstu, koji je zapravo "dobronameran", nema ničeg uvredljivog, kao i da on ne sadrži diskriminatorske odrednice.

Sud se u obrazloženju odluke posebno osvrnuo  na to da je veoma važno sankcionisati govor mržnje, pri tome jasno ukazujući gde prestaje sloboda govora a počinje govor mržnje. Sud smatra da su pokretanje tzv. tabu tema u javnosti, analiza događaja i pojava i ukazivanje na društvena kretanja poželjni, kao i lični stavovi zasnovani na činjenicama. Međutim, donošenje zaključaka na osnovu pogrešno interpretiranih moralnih načela i normi, u cilju stvaranja projektovane slike, mogu biti veoma opasni i za pojedinca i za društvo u celini.

- Uživanje ustavom zagarantovane slobode govora na taj način upravo može voditi degradaciji određenih ustavnih prava pojedinaca ili grupa ljudi što svako civilizovano društvo mora sankcionisati - navodi se u presudi.

SPORNI BAKARECOVI STAVOVI

Neki od stavova Nebojše Bakareca izrečeni u tekstu "Drugi oktobar 2011.", zbog kojih je podnet tužbeni zahtev i doneta prvostepena presuda za tešku diskriminaciju LGBT osoba:

- I homoseksulaci mogu i treba, javno i grupno, da budu ravnodušni spram svog pogrešnog polnog usmerenja. Pojedinačno gledano, homoseksualci ne treba da budu ravnodušni (što ne znači da treba da se stide) spram svog stanja, jer ono naprosto nije normalno i nije odraz duševnog i telesnog zdravlja. Pojedinačno gledano svakom pripadniku LGBT grupe je potrebna pomoć, koju im niko ne može nametnuti. Pomoć psihijatra, psihologa...

- Takođe, to što nešto nije zvanično označeno kao bolest, ne znači da je odraz psihičkog zdravlja i ne znači da nije poremećaj. Homoseksualnost jeste psihički poremećaj. Homoseksualnost sasvim sigurno nije normalna, nije zdrava.

- Za početak treba realno da sagledaju sebe. Da se reše i stida i ponosa. Da se suoče sa sobom i svojim problemima. I obavezno da potraže pomoć psihologa ili psihijatra. Pa gde stignu. Drušтvo, sa svoje strane, treba da podstakne psihologe i psihijatre da se ovim slobodnije bave, bez obzira na zvaničan stav današnje psihijatrije i psihilogije da homoseksualnost nije bolest.

(M. S. / Foto: Fejsbuk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule im

    6. jul 2012 | 22:28

    Pa naravno da je bolest.Po njima bi svi trebali da postanemo pederi,decu ne treba da imamo i na kraju da nestanemo sa lica zemlje.

  • Stanojlovic Boban

    6. jul 2012 | 20:16

    Homoseksualizam je bolest. Osudite i menge.

  • barbara strejsend

    6. jul 2012 | 18:26

    a ti si invalid beskoristan za drustvo, jel sam ja sad politicki nekorektan?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA