Preslatka Japanka BRANI SRPSKI TURBOFOLK: Performans zadovoljstva i bola na Balkanski način

Htela je da proučava narodnu muziku sa sasvim novog aspekta, bez negativnog stava

  • 5

Srbiju zavolela preko narodne muzike, a Ceca, Seka i Viki su joj omiljene pevačice. Muzikolog Fumi Uehata braniće u Osaki disertaciju na temu srpske novokomponovane muzike, pišu "Večernje novosti".

Kad ona peva cela Knez Mihailova zanemi: Morate da čujete kako ovo devojka peva "Kosovske božure" (VIDEO)

Muzikolog Fumi Uehata (37) iz Japana odlučila je da svoju doktorsku disertaciju brani na Univerzitetu u Osaki, a tema su Ceca, Seka, Viki, Džej i njihovi i pesme.

Pre 14 godina je došla u Srbiju na studentskoj razmeni. Do 2006. godine studirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živeći u studentskom domu na Zvezdari, gde su se, kako kaže, često pravile žurke, prvi put je čula najneobičniji zvuk do tada - naše narodnjake.

- Nije mi se dopala ta muzika u početku, ali kada sam se vratila u Japan, rodnu Osaku, nedostajalo mi je sve što je karakteristično za Srbiju i počela sam puno da slušam narodnu muziku - priča Uehata.

- Ima nekoliko pesama koje baš volim - "Beograd" od Cece Ražnatović, "Mahinalno" od Viki Miljković, "Tako mlada" od Tanje Savić i "Crno i zlatno" od Seke Aleksić - dodaje ona.

Ona je, kako kaže, na početku studija u Beogradu doživela neobičnu situaciju.

- Moje drugarice su uvek govorile da ne slušaju narodnjake, ali kada smo otišle na novogodišnju žurku i kada je puštena Cecina pesma, sve su počele da pevaju i znale su svaku reč. Takva situacija je nezamisliva u Japanu. Sve više me je privlačio taj zvuk, pa sam odlučila da je to vrsta muzike koju bih proučavala - ispričala je Fumi.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kako kaže, htela je da proučava tu muziku sa sasvim novog aspekta, bez negativnog stava.

Tema njene disertacije glasi: "Studija o reprezentaciji i recepciji muzičkog izražavanja narodnog identiteta u pop-folk muzici u Srbiji". Krajem ove godine braniće doktorski rad na Osaka univerzitetu u Japanu.

- Ja sam Srbiju zavolela preko muzike. Divim se tome što imate tako bogatu muzičku kulturu, bez obzira na to da li su kompozicije stare ili nove - kaže Fumi.

Ranije je više slušala srpski rok, pop i hip-hop, naročito "S vremena na vreme" i "Smak", ali inače, kako Fumi priča, sluša narodnu muziku i često obrati pažnju kako se trend i stil menjaju, kakvi uticaji stižu iz drugih zemalja i muzičkih žanrova.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saturn

    16. april 2017 | 16:38

    Evo ja sam sto posto srbin i ne mogu da smislim nasu turbo folk muziku ta kuknjava uglavnom tuzna muzika ritam pitaj boga koji turski valjda i ne znam nijednu rec iz pesama primitivno i glupo kao i vecina mog naroda

  • Свети светац Светомир

    16. april 2017 | 18:42

    Куд не нађе нешто племенитије за докторат него цецу,мецу,мицу?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA