≫ 

Rusija sprečila Savet bezbednosti da osudi Severnu Koreju: Rusi demantuju ovu informaciju

Ovaj incident desio se inače nedelju dana pre sastanka Saveta bezbednosti o Severnoj Koreji, kojom će predsedavati šef američke diplomatije Rek Tilerson

  • 4

Stalna misija Rusije u UN veoma je iznenađena izveštajima da je ruska delegacija navodno blokirala predlog izjave za medije Saveta bezbednosti UN u kojoj se osuđuje lansiranje rakete u Severnoj Koreji izvedeno 15. aprila, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog predstavništva.

 

Ruska delegacija u UN je primetila da predloženi dokument sadrži niz prethodno neusaglašenih formulacija uobičajenih za osudu raketnih proba Severne Koreje, navedeno je u saopštenju.

 

Koreje - dve zemlje koje su izvukle deblji kraj politike: U Korejskom ratu nije bilo pobednika, da li nas očekuje novi? (FOTO) (VIDEO)

 

Konkretno, iz standardnog teksta uklonjene su reši da se "kroz dijalog" pronađe rešenja situacije na Korejskom poluostrvu, navedeno je u saopštenju, u kome se dodaje i da te reči predstavljaju citat iz paragrafa 48 poslednje rezolucije Saveta bezbednosti UN 2321 o sankcijama uvedenim Severnoj Koreji.

 

Kada je delegacija Rusije tražila da se u dokumnet vrati "dogovoren jezik", delegacija SAD je bez objašnjenja prekinula rad na dokumentu i navela da je Rusija blokirala izjavu za medije, a kasnije su svetski mediji preneli samo taj događaj a ne i ono što je njemu prethodilo.

 

Inače, Američki predlog osude zahtevao je od Pjongjanga da se uzdrži od sprovođenja proba nuklearnih ili balističkih raketa, posle nesupešnog ispaljivanja jedne u nedelju.

 

U blokiranom tekstu, članovi Saveta bezbednosti su izrazili "apsolutnu zabrinutost" zbog "veoma destabilišučeg ponašanja" Severne Koreje, preteći joj ponovo "značajnijim koracima". Prošlog meseca, Savet je jednoglasno oštro osudio niz lansiranja raketa Pjongjanga.

 

Ovaj incident desio se inače nedelju dana pre sastanka Saveta bezbednosti o Severnoj Koreji, kojom će predsedavati šef američke diplomatije Rek Tilerson.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Inače, američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli izjavila je da SAD "ne žele sukob" sa Severnom Korejom i pozvala Pjonjang da "ne pokušava da ga izazove". Hejli je rekla o Severnoj Koreji da je "lopta na njenom terenu" i da "sada ne bi trebalo ni da pokuša se igra".

 

Ambasadorka SAD, koja predsedava Savetom bezbednosti UN, kazala je da sve članice tog tela rade na usaglašavanju zajedničke izjave kojom će odgovoriti na neuspešan prošlonedeljni severnokorejski pokušaj ispaljivanja rakete.

 

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da UN podržavaju napore svih država koje nastoje da osiguraju da "Severna Koreja ne stekne sposobnost da postane pretnja, ne samo u regionu, nego i širem delu sveta".

 

Američki državni sekretar Reks Tilerson predsedavaće 28. aprila zasedanjem Saveta bezbednosti UN o nuklearnom programu Severne Koreje.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vota

    20. april 2017 | 11:24

    Русија се оградила од овог писања да је наводно она блокирала неку резолуцију о С Кореји и зачуђена коме је у интересу да измишља такве ствари тако преноси радио спутњик.

  • Kecelja

    20. april 2017 | 09:09

    Evo vidi se ko koci u svetu , sve Rusija

  • bobi vranje

    20. april 2017 | 11:21

    Rusi ista banda kao i Severna Koreja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA