Jeziva ispovest majke čije sin boluje od autizma: Sakrivala sam se u ormar kako bih se zaštitila. Grize nas i čupa kosu (FOTO) (VIDEO)

Eldina je Farisa rodila u decembru 2002. godine. Rođen je kao zdrav dečak, razvijao se i napredovao kao i ostala deca. Međutim, prva vakcina promenila je život porodice Numanović, tako barem smatra Eldina

  • 34

Težinu života osoba sa autizmom u BiH upoznala je Eldina Numanović čiji se petnaestogodišnji sin Faris bori sa teškim oblikom ove bolesti, a zbog kojeg se čak sakrivala i ormar kako bi se zaštitila.

 

Majka Melina radi nešto što je zabranjeno, kako bi pomogla svom sinu koji ima autizam i cerebralnu paralizu!

 

Eldina je Farisa rodila u decembru 2002. godine. Rođen je kao zdrav dečak, razvijao se i napredovao kao i ostala deca. Međutim, prva vakcina promenila je život porodice Numanović, tako barem smatra Eldina.

 

- Do prve vakcine, Farisa ništa nije razlikovalo od njegovih vršnjaka. S prvom vakcinom, počinju i prvi problemi. Posle uobičajene visoke temperature, na red je došla nesanica, a zatim je počeo da gubi kontakt očima. Nije reagovao na nas. Kad bismo ga zvali, mislili smo da ne čuje. Stalno je plakao i bio nervozan. Izvršili smo analize. 15 dana je ležao na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu, gde mu je dijagnostikovan autizam - kaže Eldina.

 

Eldina pojašnjava da su to saznanje prihvatili s nadom da će biti bolje. Međutim, bilo je sve gore.

 

- Znate ta reč autizam - mislite proći će, ali vremenom se pomirite s činjenicom da tome nema leka. Faris se vodi kao 100% invalid i njemu je pomoć stalno potrebna. Zavisi od nas. Četiri godine je išao u Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“. Nije se snašao. Tamo je najviše vremena provodio pored prozora. Druga deca bi ga ujedala i udarala, on bi im vraćao. Postao je agresivan. Taj period za njega je bio traumatičan. Nakon toga smo odlučili da ga upišemo u Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj dece „Mjedenica“ i tamo je trenutno na listi čekanja jer je prerastao uzrast za ranu intervenciju - ispričala je Eldina Šejli u studiju emisije Ispuni mi želju.

 

Printskrin: Youtube/Hayat TV BiH

Printskrin: Youtube/Hayat TV BiH

 

Kao dvanaestogodišnjak, Faris je dobio prvi epileptični napad. Od tada je, kaže majka, još teže.

 

- Epileptični napad je bio okidač. Nakon toga je bio sve nervozniji, stalno je plakao. Faris koristi i tablete za smirenje i lečenje dijabetesa. U pubertetu je postao jači i agresivniji. Agresivnost ispoljava na različite načine, dovoljno je da ne uradite ono što on želi i priča počinje... U pola noći zna da traži da skinemo vrata. Vodi me za ruku i jasno pokaže šta želi. Znala sam se sakrivati u ormar, kako bih se zaštitila. Navešću vam primer, dok se vozimo autom, ukoliko na primer ne skrenemo gde on kaže, odmah napadne mene ili muža dok vozi. Grize nas i čupa kosu. Zatim, ukoliko napolju čuje zvuk motorne testere, traži da se ugasi, ukoliko se to ne desi, on postaje agresivan, a mi ne možemo komšijama da naredimo šta će i kada raditi - kaže Eldina.

 

Ostatak priče možete pogledati u videu koji se nalazi u nastavku.

 

Pogledajte video:

 

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs / Izvor: Hayat.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ina

    21. april 2017 | 09:27

    Jadni ljudi i proklete vakcine.

  • Paris

    21. april 2017 | 09:12

    Da vam je Bog upomoc! :(

  • Radovanović

    21. april 2017 | 12:02

    Samo autizam je od vakcine ili možda i epilepsija i dijabetes?? Sramota je da u današnje vreme imamo precepljenost ispod 50% kao treći svet ( što i jesmo). Pa na nekakvim tribinama govori Mirjana Bobić koja sa medicinom nema veze. Razumem roditelje bolesne dece, ali nije vam vakcina uzrokovala autizam niti ijedan doktor postavlja sumnju na tu bolest dok je dete beba, nego tek posle što se i poklapa sa vremenom primanja MMR vakcine, pa neobrazovan narod odmah misli da je od toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA