9

Umesto zatvaranja radnji, ubuduće jake novčane kazne

Na pomolu je velika promena koja bi uskoro mogla i da stigne do Vlade Srbije

INFO TABLE
Foto: Tanjug/Beoinfo

Privredna komora Srbije i Zajednica preduzetnika PKS pokrenuli su inicijativu kako bi se preduzetnicima kojima poreski inspektor zatvori preduzeće zbog nepravilnosti u radu, ipak, omogući dalji rad ali uz plaćanje novčanih kazni, rečeno je na današnjem skupu preduzetnika u PKS-u.

Direktor sektora za preduzetništvo PKS, Branislava Simanić rekla je da član 131. Zakona o poreskom postupku i administraciji negativno utiče na poslovanje preduzetništva u Srbiji.

– Želimo da poreski inspektori prilikom obavljanja kontrola, u slučaju da ustanove neku nepravilnost, ne izriču meru privremene zabrane obavljanja delatnosti. Cilj je da preduzetnici imaju mogućnost da nastave da rade, a da im se izrekne novčana kazna – kaže Simanić za Tanjug.

NIKO NEMA KORIST OD ZATVORENIH RADNJI

Na sastanku u PKS je rečeno da trenutni zakon negativno utiče i na budžet Srbije jer dok su radnje zatvorene u budžet se ne slivaju sredstva po osnovu poreza na dobit, akciza i PDV-a.

– Ako zatvorimo neku radnju od toga nema koristi niko. Moramo naći drugi način da se borimo protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije, a to nije zatvaranjem objekata – naglasio je v.d. predsednika Izvršnog odbora zajednice preduzetnika PKS.

On je kazao da, ukoliko inicijativa prođe nadležne instance u Komori, zahtev će se uputiti Vladi na razmatranje.

Potpredsednik PKS Miroslav Miletić, kazao je da je veoma značajno širiti preduzetništvo u Srbiji te da je jedna od trenutnih aktivnosti Komore i formiranje Parlamenata privrednika.

– Preduzetništvo je od strane države prepoznato kao jedan od najznačajnijih segmenata u jačanju naše ekonomije, jer je poznato da 95 odsto ekonomije Evropske unije čine mala i srednja preduzeća – kazao je Miletić.

Na sastanku je rečeno da je posebno otežavajuća okolnost za preduzetnike i činjenica, da dok traju mere zabrane obavljanja delatnosti, poslodavci moraju da ođave zaposlene sa obaveznog socijalnog osiguranja. Međutim, nakon ponovnog otvaranja objekata, poslodavci opet moraju da iste radnike prijave na socijalno osiguranje.

NE BI BILO LOŠE DA PROČITATE: Izašao najnoviji cenovnik poreza na automobile: Ko je prošao najgore? (TABELA)

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Branislava Simanić, Miroslav Miletić, Privredna komora Srbije
Popularni komentari
 • B
  Bivsi debeli

  I ja sam privatnik i mislim da je zatvarenje radnje jedina ispravna kazna za one koji ne postuju zakon.Svi mi koji kucamo sve sto prodamo smo diskriminisani u odnosu na one koji ne izdaju uredno fiskalne racune.Neka sav promet evidentiraju i niko im nece zatvarati lokale.

 • V
  Vlada

  Bravo. Zaplanjac u Nisu i kafana rajko ne kucaju nista. Kucaju lazne racune

 • f
  filip019

  možda prvi pput uslovna kazna ,obavezna prinudna zaplena,i na kraju zatvorska kazna automatski….

foto dana

video dana