≫ 

Sećate se Amerikanca četnika? Preti mu smrtna kazna (FOTO)

Eriku Frejnu preti smrtna kazna zbog ubistva koje je počinio 12. septembra 2014. godine, posle čega je 48 dana izbegavao policijske potere ostavljajući za sobom samo paklice "drine" i eksplozivne naprave

  • 21

Iako Eriku Frejnu (33) preti smrtna kazna, ona se retko izvršava u Pensilvaniji. Poslednja je izvedena 1999. godine, a od 1976. godine, kada je smrtna kazna ponovo uvedena, izvršeno ih je samo tri. Frejn je naime juče proglašen krivim za ubistvo jednog i ranjavanje drugog policajca, terorizam i posedovanje eksploziva. Porota ga je osudila po svih 12 tački optužnice posle dvonedeljnog suđenja u severnoj Pensilvaniji.

OVO JE PRIČA O 2.000 HRVATSKIH ČETNIKA: Borili se za kralja i otadžbinu, a odbacili ih i Srbi i i Hrvati (FOTO)

Frejnu, koji se predstavljao kao "Četnik Vučko" i obožavalac srpske vojske, preti smrtna kazna zbog ubistva koje je počinio 12. septembra 2014. godine, posle čega je 48 dana izbegavao policijske potere ostavljajući za sobom samo paklice cigareta "drina" i eksplozivne naprave.

Frejn je ubio desetara Brajana Diksona (38), marinca-veterana iza koga su ostali žena i dva sina i teško ranio policajca Aleksa Daglasa, kome je metak prošao kroz oba kuka i koji sada ima niz zdravstvenih problema.

Okružni tužilac Rej Tonkin u završnoj reči nazvao je "američkog četnika" teroristom koji je hteo da promeni vladu pomoću metaka i bombi.

Iako Frejn nije želeo da iznese odbranu, pročitane su njegove izjave o motivima.

- Samo teška iskušenja revolucije mogu da nam vrate slobodu koju smo nekad imali. Tenzije su visoke i čini mi se da je pravo vreme da zapalim buktinju u ljudskim srcima - rekao je on.

Tužilac će od porote zatražiti izricanje smrtne kazne, dok će advokat odbrane pokušati da ih ubedi da mu izreknu doživotnu robiju, bez prava na uslovno izdržavanje kazne. Očekuje se da će suđenje biti završeno početkom naredne nedelje.

S obzirom na težinu počinjenih dela, ali i to što nije pokazao kajanje, mediji smatraju da će biti osuđen na smrt.

Printskrin: Facebook/Help Find Eric Matthew Frein Printskrin: Facebook/Help Find Eric Matthew Frein

Frejn je pripadao grupi Istočni vuk, koja se bavila vojnim simulacijama armija iz Istočne Evrope, a bio je fasciniran srpskom vojskom i jedinicom "Vukovi sa Drine".

Na više desetina fotografija Frejn nosi različite srpske uniforme, šajkaču sa kokardom ili beretku sa srpskim znamenjima, a fotografisao se i sa našom zastavom, ali i ispred Hrama Svetog Save u Beogradu. Amerikanac je na svom Jutjub kanalu postavljao i srpske pesme poput "Srpska garda" i "Odakle si, sele", za koju je napisao da mu je omiljena.

Erik Frejn je rođen 3. maja 1983. godine. Od oca, koji je služio u vojsci 28 godina, naučio je vojne veštine. Nadimak mu je Vučko po maskoti ZOI u Sarajevu, a jedan od njegovih prijatelja iz jedinice tražio je da ga zovu Arkan. Erik je tvrdio da zna ruski i srpski, kao i da je sa srpskim plaćenicima ratovao u Africi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor:nbcnews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dado CZ.Lj...

    22. april 2017 | 00:34

    Ziv bio brat! Jedan svestan i normalan amer, popustili zivci od nepravde.

  • Bakica

    22. april 2017 | 00:11

    Za ubistvo američkog policajca dobija se doživotna ili smrtna kazna a naše policajce mogu da vredjaju, tuku, pljuju i svašta nešto. Sram nas bilo.

  • Cika Velja

    21. april 2017 | 23:23

    Steta sto na neki konstruktivan i koristan nacin nije pokazivao simpatije prema Srbima i Srbiji! Ovako su svi na steti!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA