≫ 

Danas izbori u Francuskoj: U zemlji vanredno stanje i strah od terorističkih napada

U prvom krugu izbora, četiri kandidata imaju izgleda da uđu u drugi, odlučujući i obavezni krug, koji će uslediti dve nedelje kasnije

  • 4

U Francuskoj se danas održava prvi krug najnepredvidljivijih predsedničkih izbora posle više godina, na kojem učestvuje 11 kandidata, a izbori se održavaju u vreme vanrednog stanja u toj zemlji i u senci nedavnog napada na policiju u Parizu.

Svi strahuju zbog Francuske, izbori nikad neizvesniji: 11 kandidata želi da pobedi, a ovo je najgori mogući scenario za drugi krug (FOTO)

Posle napada u centru Pariza u četvrtak, u kojem je ubijen jedan, a ranjena dvojica policajca, a i usled pretnje islamskog ekstremizma posle napada u protekle dve godine, kada je nastradalo više od 230 ljudi, glasanje se održava pod izuzetno jakim merama bezbednosti.

Više od 50.000 policajaca i vojnika mobilisano je za danas.

U prvom krugu izbora, četiri kandidata imaju izgleda da uđu u drugi, odlučujući i obavezni krug, koji će uslediti dve nedelje kasnije, a u kojem će na megdan izaći dva kandidata sa najboljim rezultatima iz prvog kruga.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sa 11 predsedničkih kandidata ukupno - od krajnje levice do krajnje desnice - između kojih će se opredeliti 47 miliona registrovanih glasača, francuski izbori predstavljaju važan test i za Evropsku uniju i za populističke lidere koji priželjukuju njen raspad.

Ovonedeljne ankete nagoveštavaju, kao najverovatniji ishod prvog kruga, da će se nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron 7. maja sučeliti s liderkom krajnje desnice Marin Le Pen, mada je proteklih sedmica trka za naslednika duboko nepopularnog socijalističkog predsednika Fransoa Olanda postala dramatično tesna.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U završnici kampanje koja je bila puna preokreta bez presedana, a mogla bi da donese još iznenađenja, glasači su buntovničkog raspoloženja i prilično neodlučni.

Birališta se u Francuskoj otvaraju u 08:00 sati, a prvi preliminarni rezultati se očekuju 12 sati kasnije.

Do tada, druga najveća evropska zemlja i treća najjača ekonomija ostaje na raskršću, tri dana uoči prvog kruga glasanja za novog predsednika, a njena budućnost u EU - pod znakom pitanja.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA