Nemci objasnili zašto su ruske kopnene snage najjače na svetu: Imaju duplo više tenkova od Amerike, a to je tek početak (FOTO)

Prema podacima GFP, Rusija ima otprilike duplo više tenkova od SAD

  • 10

Nemački nedeljnik „Fokus“ svrstao je Rusiju među tri najmoćnije svetske zemlje. Takođe je objasnio zašto su ruske kopnene snage najjače.

Moćne fotografije ruske mornarice koja pristiže na Pacifik (FOTO)

Prema godišnjem rangiranju koje je sproveo analitički veb-sajt „Global fajerpauer“ (GFP), Rusija je druga iza SAD, dok je Kina na trećem mestu. Iza trojke najvećih svetskih vojnih sila slede Indija, Francuska, Britanija, Japan, Turska, Nemačka i Italija. Vojske Madagaskara, Gabona, Demokratske Republike Kongo i Bosne i Hercegovine su na dnu liste.

Prema podacima GFP, Rusija ima otprilike duplo više tenkova od SAD, ukupno 15.398 jedinica prema 8.848. Američki avioni su brojniji od ruskih, sa oko 13.444 letelica u odnosu na 3.547. Rusija takođe dominira prema broju višecevnih raketnih sistema, prati je Kina, a tek potom SAD.

Foto - Montaža: Tanjug/AP, rofimedia/Zuma Press Foto - Montaža: Tanjug/AP, rofimedia/Zuma Press

Međutim, izveštaj GFP zanemaruje činjenicu da će ruski državni program naoružanja povećati snagu nacionalne vojske do 2025. godine, što će takođe poslužiti kao sredstvo za ekonomski razvoj.

Stručnjaci napominju da opsežna vojna modernizacija i porast kapaciteta proizvodnje vojne opreme, kao i rast hardverske kupovine, predstavljaju najvažnije faktore u povećanju snage ruske vojske.

Uprkos redovnim izveštajima zapadnih vojnih stručnjaka da Rusija navodno gubi status glavnog izvoznika oružja, Rusija računa na pozamašnih 27 odsto globalnog tržišta oružja, što je mali zaostatak u odnosu na američkih 31 odsto.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Izvoz oružja iz Rusije je 2016. dostigao 56 milijardi dolara, a porudžbine ruskog državnog izvoznika oružja „Rosoboroneksport“ u Indiji do 2020. godine trenutno iznose 35 milijardi dolara. Više od 70 odsto ovih porudžbina odnosi se na testirano borbeno oružje visoke preciznosti. Rusija takođe modernizuje svoj program za nuklearno odvraćanje, prenosi Sputnik.

- Napredovali smo u poboljšanju naših nuklearnih trijadnih sistema (interkontinentalnih balističkih raketa na kopnu, strateških bombardera i balističkih raketa sa podmornica), u potpunom skladu sa svim našim sporazumima, uključujući i Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja - izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare u decembru 2016. godine.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kerol

    24. april 2017 | 16:03

    Ne veruj latinu, ameru i švabi, nikada.

  • Рс - Бл

    24. april 2017 | 15:34

    Не ратује се више тенковима, ако дође до рата победиће ко буде имао више авиона, носача авиона, балистичких интерконтиненталних ракета и наравно нуклеарки (атомских бомби)

  • SrbIN

    25. april 2017 | 07:39

    Rus brani svoju drzavu i zato je jaci a ovi svoj olos salju u vojsku i u napad ali obicno na slabijeg pa se zato desavaju silovanja vezivanja devojcica i pustanje pasa da ih siluju sto je bilo skoro u Africi . Olos

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA