Ako danas odete u Biblioteku grada Beograda, šokiraćete se kad vidite ko vam uručuje knjigu (FOTO)

Gradska biblioteka je povodom Svetskog dana knjige, koji je obeležen u nedelju, organizovala akciju "Svi smo u biblioteci" sa ciljem afirmacije čitanja i knjige

  • 0

Ministar kulture Vladan Vukosavljević, muzičari Inspektor Blaža i Kiki Lesendrić, glumci Nada Šargin i Dejan Lutkić, pisci Vladislav Bajac i Vule Žurić samo su neki od poznatih ličnosti koji su se danas našli u ulozi bibliotekara u Biblioteci grada Beograda.

 

TRČANJE: Predstavljanje Murakamijeve knjige o trčanju na srpskom jeziku!

 

Kao i svake godine gradska biblioteka je povodom Svetskog dana knjige, koji je obeležen u nedelju, organizovala akciju "Svi smo u biblioteci" sa ciljem afirmacije čitanja i knjige.

 

Knjige su izdavali, preporučivali i učlanjivali čitaoce u biblioteku i pisci Ivana Dimić i Jasminka Petrović, muzičari Ana Stanić i Milan Ðurđević, glumac Svetislav Bule Goncić, balerina i publicista Sonja Lapatanov, novinari Zoran Stanojević i Marija Miljević.

 

Ministar Vukosavljević je istakao da je zadovoljstvo raditi bibliotekarski posao, da je to plemenita dužnost i da je dobro da se mnogo čita, kao i da je svaka akcija koja podstiče kulturu čitanja važna za kulturu i društvo.

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

- Kultura čitanja je nešto na čemu treba maksimalno da radimo. U knjigama nalazimo saveznike, emotivne, političke, istorijske, ohrabrenja, utehu, stičemo znanja i tuđa iskustva, obogaćujemo svoja, stičemo mudrost. To je jedan od najlepših izazova i zadataka koje savremeni čovek može pred sebe da stavi - rekao je ministar.

 

On je preporučio čitaocima knjige "Fotelja na seni" Amina Malufa, "Čovek po imenu Uve" Fredrika Bakmana, "Koža" Kurcija Malapartea, kaže da ponovo čita "Dugo kretanje između klanja i oranja" akademika Milorada Ekmečića, a knjiga pesama Konstantina Kavafija mu trenutno stoji na stolu.

 

Pisac Vule Žurić, koji je bio zadužen za učlanjenje, primetio je veliki broj penzionera.

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

- Jedna gospođa je rekla da voli da čita nešto porodično i ja sad razmišljam šta bi bilo kada bi piscu rekli da napiše nešto porodično. Prvo nam padne na pamet Dobrica Ćosić, ali porodica Katić je rasturena - rekao je Žurić.

 

On je u izjavi Tanjugu istakao da ovakve akcije promovišu i biblioteke kao mesto susreta i visoke kluture, namenjena najširoj javnosti, priznavši da kao mlad nije voleo biblioteke, ali je u jednoj u Sarajevu otkrio Žila Verna koji ga je privukao svetskoj književnosti.

 

Muzičar Kiki Lesendrić ponovo "otkriva" Andrića, Tarzan mu je kada je bio klinac "otvarao neka blesava vrata" i vodio ga iz sobe u Afriku, voleo je stripove, čitao Šopnhauera, a svom 24-godišnjem sinu danas govori da je pisana reč najvažnija, da otvara vrata kreativnosti, mašti, omogućava putovanje kroz tuđe misli, snove, a posebno skreće pažnju na zadovoljstvo uzimanja knjiga iz biblioteka.

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

Glumac Tihomir Stanić kaže da decu i mlade treba podstaći na čitanje sopstvenim primerom. Iako priznaje da su internet i sva tehnološka dostignuća bitna i da omogućavaju "našoj potpuno skrajnutoj zemlji, zaboravljenoj, da živi u korak sa svetom", ističe da čitanje ima posebnu draž.

 

- Čitao sam dan i noć kada sam bio mlad, čitao sam i knjige koje nisu bile primerene mom uzrastu, ostavilo je to posledice po mene, ali ne kajem se i sećam se sa radošću tog uzbuđenja kada si u kontaktu sa novom knjigom -  rekao je on.

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

Muzičar Milan Ðurđević kaže da je sa 15-16 godina pročitao sve od Dostojevskog, Zilahija, Remarka, čije rečenice su mu ostale u glavi.

 

- Mi danas živimo na površini, sa 50 rečenica nam funkcioniše kompletan život i strašno je važno da čovek pređe te granice i otkrije svet mašte i iluzija koji su važni za spas ovog egzistencijalnog realizma koji živimo već godinama - poručio je on.

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

Glumac Dejan Lutkić smatra da treba isprovocirati tu najkritičniju grupu koja "ne čita ništa već se obrazuje putem interneta, u skrećenicama i prepričanim lektirama", ne shvatajući koliko su osiromašeni zbog toga.

 

- Jedna od prvih knjiga koja je mene potpuno pomerila, izazvala strašnu reakciju bila je ''Mi deca sa stanice Zoo''. Odrastao sam u malom mestu, u Kuli, gde smo svi bili nekako zaštićeni i nisam mogao da verujem da tako nešto postoji. Ozbiljno sma počeo posle čitanja da razmišljam o tome. Moja starija ćerka je pre par dana završila tu knjigu i bila je u istom šoku kao i ja pa smo razgovarali o njoj - ispričao je Lutkić.

 

Glumac Bule Goncić je ukazao na značaj podsticanja čitanja i svesti o jeziku i preporučuje da se bar jedna knjiga godišnje pročita, sa zadovoljstvom, primetivši danas da je veliki broj čitalaca u Biblioteci grada Beograda.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA