≫ 

Skriveno blago Srbije: Krupajsko vrelo ispod svoje prelepe površine čuva još divniju priču (VIDEO)

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja, oko 35 km od Žagubice

  • 2

Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja Homoljskog kraja ali i cele u Srbije.

 

Jeste li ikada bili u Vršcu: Pogled sa ovog mesta ne postoji ni u Holivudu (VIDEO)

 

Svojom jedinstvenom lepotom, ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela.

 

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja, oko 35 km od Žagubice.

 

Pristupačno je asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac.

 

Printskrin: Youtube/Jordan Andrić

Printskrin: Youtube/Jordan Andrić

 

Okruženo šumskim rastinjem, puzavicama i granjem drveća koje se spuštaju sve do vode, leži Krupajsko vrelo.

 

Plavo zelena voda, promenljivih nijansa koje skoro da hipnotišu posmatrača, ispunjava duboko, ledeno jezero. Tirkizna voda istačkana je opalim lišćem. Krupajsko vrelo je jedinstveno i po tome što voda izvire iz pećine.

 

Dopola u vodi, stvarno izgleda kao prizor iz knjige za decu. Osim skrovitog prilaza i očaravajućeg izgleda samog izvorišta, Krupajsko vrelo ispod svoje površine krije još fascinantniju priču.

 

Printskrin: Youtube/Jordan Andrić

Printskrin: Youtube/Jordan Andrić

 

Prema pričama ronioca, koji su uspeli da se spuste do 123 metara dubine, kada zaronite nailazite na čitav lavirint podzemnih kanala. Prolazak kroz “Želudac”, “Tobogan”, “Malu sobu”, “6 metara”, “Veliku sobu”, “Glavu ovna” polupotopljene prećine moguć je samo uz arijadnu bez koje bi i najiskusniji ronioci bili izgubljeni.

 

Na kraju, prolaskom “Kanala” ulazite u tamni bezdan. Na 123 metra nalazi se delimično potopljena podvodna pećina, a duboko u utrobi zemlje već prokopani tuneli koji su vode ka površini zemlje.

 

Pogledajte video koji će vas približiti savršenstvu prirodne lepote Krupajskog vrela:

 

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/ izvor: zivetisprirodom)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA