≫ 

Haos u Brazilu: Indijanci sa lukom i strelama protestovali ispred Kongresa. Policija na njih bacila suzavac, oni uzvratili kopljima (FOTO) (VIDEO)

Neki od domorodaca bili su naoružani lukom i strelama, a neki su nosili posmrtne kovčege

  • 6

Indijanci u tradicionalnim nošnjama okupili su se ispred zgrade Kongresa nezadovoljni zbog toga što vlada predsednika Mišela Temera smanjuje područja pod zaštitom države i dozvoljava rančerima i velikim kompanijama da im kradu zemlju. Hiljade članova brazilskog domorodačkog plemena sukobilo se sa policijom ispred Kongresa, tokom protesta za veća prava.

SUDAR TRADICIJE I TEHNOLOGIJE: Domoroci traže da im se priznaju granice njihovih teritorija

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Neki od domorodaca bili su naoružani lukom i strelama, a neki su nosili posmrtne kovčege, koji predstavljaju autohtone pokojnike u preuzimanju svojih drevnih zemalja širom Brazila, dok su neki pokušali u da upadnu u Kongres, prenosi AFP.

Policija je saopštila da je dejstvovala suzavcem i gumenim mecima zbog toga što su se demonstranti suviše približili fontani. Međutim, Indijanci tvrde da to nije istina, već da je policija samo tražila izgovor da ih ukloni.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Protesti se događaju tokom takozvane "Domorodačke nedelje" u kojima niz aktivnosti u prestonici naglašava mnoge probleme sa kojima se domoroci suočavaju u koegzistenciji sa rastućom poljoprivrednom industrijom, pokušavajući da održe prava na svoje posede.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Brazil, najveća nacija Latinske Amerike dom je za mnoga domorodačka plemena, koja uglavnom žive u amazonskoj regiji. Kako ekonomska kriza Brazilu sve više uzima maha, sve su češći međusobni sukobi između domorodaca i rančera, kojima vlada dozvoljava da zauzimaju domorodačku zemlju.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA