Selo u Vojvodini koje ima samo 36 žitelja i većina su Česi: Neverovatna priča se krije iza ove fotografije (FOTO) (VIDEO)

Prvi stanovnici bili su potomci čeških kolonista, koji su krenuli iz Kultne Hore prvo su stigli u Rumuniju, dok se jedan deo doselio u tadašnji Fabijan

  • 4

U banatskoj opštini Bela Crkva smešteno je Češko selo, jedino mesto u kojem 200 godina unazad Česi čine većinsko stanovništvo.

SKRIVENO BLAGO SRBIJE: Ovaj raj se nalazi na 15 minuta od Beograda, idealan za beg od gradske vreve (FOTO)

Selo se nekada nazivalo Fabijan, a danas ima svega 36 stanovnika i tako je još od sedamdesetih.

Prvi stanovnici bili su potomci čeških kolonista, koji su krenuli iz Kultne Hore prvo su stigli u Rumuniju, dok se jedan deo doselio u tadašnji Fabijan. Od Austrougarske tada su dobili 255 lanaca zemlje, krave i konje.

Žitelji se i danas trude da budu čuvari tradicije i centar okupljanja ove nacionalne manjine u Vojvodini.

Foto: Facebook/Naše Češko Selo Foto: Facebook/Naše Češko Selo

Mladi bračni par iz Smedereva nedavno se doselio u Češko selo, a ima i nekoliko prinova u porodicama starosedelaca.

Škola ne radi od 1974. godine i uz pomoć Ambasade Češke u toj zgradi napravljen je Etno-muzej sa idejom očuvanja češkog identiteta.

Noć muzeja je takođe događaj koji privlači češke studente, a za očuvanje jezika se pobrinula učiteljica koja lokalni Dom kulture posećuje svake subote gde učenicima drži časove.

Kako selo predstavlja svojevrsnu oazu mira sa nedirnutom prirodom, leti ga tradicionalno pohode i izviđači iz Češke, ali i mladi avanturisti iz naše zemlje i regiona.

Poznato je i po manifestaciji „Paprikašijada“, kada se krčka nekoliko desetina kotlića sa dobro oljućenom piletinom. Sve ostale dane Češko Selo tihuje, ljudi se bave poljoprivredom i čekaju da zima prođe.

U mestu postoje samo tri ulice nazvane po bitnim ličnostima češke istorije – Tomaša Gariga Masarika, borca za samostalnost Čeha i Slovaka i prvi predsednik Čehoslovačke, Jana Husa, češkog sveštenika i filozofa, prvog reformatora katolicizma, i Vaclava Havela, pisca, disidenta i prvog predsednika Čehoslovačke posle pada komunizma.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadija

    28. april 2017 | 07:39

    Lepo...

  • Blagzor

    28. april 2017 | 08:48

    Lep članak, samo nije Kultna Hora, već Kutna Hora ;)

  • Marijana Bakov

    28. april 2017 | 12:43

    Sa uzivanjem sa citala , ovaj prelep tekst.Dajte vise ovakvih stvari,a ne samo o starletama da se pisete i nekim nevaznim stvarima.Moracu cu letos da posetim ovo divno selo.Pozdrav za sve ljude dobre volje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA