≫ 

Najviše darova predsedniku Nikoliću, samo jedna institucija nije prijavila nijedan poklon

  • 0

Na osnovu Kataloga poklona koju je objavila Agencija za borbu protiv korupcije, ne samo da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio taj ko je u toku prethodne godine bio darežljiv, već je i bio taj koga su najviše obasipali darovima.

Funkcioneri u Srbiji prošle godine primili 556 poklona: Najskuplji 120.000 dinara

Naime, iako je zakonski rok za objavljivanje 1. jun, agencija je saopštila da je već objavila Katalog poklona za prethodnu kalendarsku godinu, a da će 1. juna objaviti njenu detaljnu statističku analizu.

- Najčešći pokloni bili su knjige, slike, fotografije, plakete, vina i druga alkoholna pića, a najveći broj spada u protokolarne poklone, koji se primaju prilikom službene posete ili u drugim sličnim prilikama - piše u njihovom saopštenju.

Najviše poklona prijavili su Generalni sekretarijat predsednika Republike, Vlada Republike Srbije, Narodna skupština, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Vlada APV.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na lokalnom nivou najviše poklona prijavili su Grad Novi Sad, Grad Užice i Grad Kragujevac.

Iznenađuje činjenica da Grad Beograd nije prijavio da je primio i jedan protokolarni i prigodan poklon, uprkos tome što je Agencija u novembru prošle godine održala obuku funkcionerima grada Beograda, kada im je posebno ukazala na obavezu prijave poklona, saopštila je Agencija za borbu protiv koruupcije.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Agencija ističe da je značaj vođenja i objavljivanja kataloga poklona u povećanju transparentnosti u obavljanju javnih funkcija.

Na ovaj način, podaci o poklonima funkcionerima i sa njima povezanim licima, iz kojih može proizlaziti sukob interesa, dostupni su kontroli javnosti.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Imajući u vidu da Agencija do podataka o poklonima dolazi na osnovu evidencija koje dobija od samih organa, dobrodošlo je i aktivno učešće javnosti ukoliko ima saznanja o tome da je neki funkcioner primio poklon, a o tome ne postoji podatak u Katalogu poklona koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije, kaze se u saopštenju.

Agencija objašnjava da se pod pojmom poklon podrazumevaju novac, stvar, pravo i usluga izvršena bez odgovarajuće naknade i svaka druga korist koja je data funkcioneru ili povezanom licu u vezi s vršenjem javne funkcije.

Foto: Tanjug/KABINET PREDSEDNIKA REPUBLIKE Foto: Tanjug/KABINET PREDSEDNIKA REPUBLIKE

"Protokolarni poklon" je poklon koji funkcioner primi od strane države, njenog organa ili organizacije, međunarodne organizacije ili stranog pravnog lica, koji je primljen prilikom službene posete ili u drugim sličnim prilikama.

"Prigodni poklon" je poklon koji je uručen funkcioneru u prilikama kada ljudi tradicionalno razmenjuju poklone.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA