RAT U SIRIJI: Tramp odobrio snabdevanje oružjem kurdskih snaga

SAD su svesne da je Tuska zabrinuta zbog ovih poteza dok Turska gleda na kurdske pobunjenike kao na teroriste i želi da ih spreči da zauzmu više teritorija u Siriji

  • 3

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je snabdevanje oružjem kurdskih snaga koje se bore protiv Islamske države (IS) u Siriji, navodi Pentagon. Kurdske elemente sirijskih demokratskih snaga opremaju, kako tvrdi portparol Pentagona, da bi im pomogli da isteraju IS iz njenog uporišta u Raki.

SVE OVE SILE ŽELE SVOJE PARČE SIRIJE: Ne zna se ko se protiv koga bori, evo zbog čega ratuju u Alepu (FOTO) (VIDEO)

Crne prognoze za Evropu: Zbog tesne pobede Erdogana, Turska na ivici građanskog rata

SAD su svesne da je Tuska zabrinuta zbog ovih poteza dok Turska gleda na kurdske pobunjenike kao na teroriste i želi da ih spreči da zauzmu više teritorija u Siriji.

SDF koji se sastoji od kurdske i arapske milicije podržani su od strane elitne američke snage i koalicije koju predvodi SAD, a koja izvodi tamo vazdušne napade. Grupa se trenutno bori protiv islamista kako bi preuzeli kontrolu nad gradom Tabkom koji je komandni centar IS, udaljen na 50 kilometara od Rake.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Izvor iz Pentagona je izjavio za BBC da oprema koju će im isporučiti obuhvata municiju, oružje, mitraljeze i građevinske mašine, poput buldožera i oklopnih vozila. Izvor je dodao da će SAD nastojati da održavaju opremu kasnije.

SAD veruje da su kurdski borci poznati kao YPG ključni za pad grada, pogotovo što su dobili uveravanja od Kurda da će nakon borbe ostaviti Raku na upravljanje sirijskim Arapima.

Još nije odlučeno kada je rok za isporuku oružja.

- Svesni smo bezbednosnih problema našeg koalicionog partnera Turske. želimo da uverimo narod i vladu Turske da je SAD posvećena sprečavanju dodatnih bezbednosnih rizika i zaštiti naših NATO saveznika - rekla je portparolka Pentagona Dejna Bela.

Turska s' druge strane, gleda na sirijske Kurde kao produžetak separatističke grupe PKK koja je označena kao teroristička organizacija.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • polat

    9. maj 2017 | 21:42

    eto nam I odgovora zasto se veliki igraju rata,osim pljacke prirodnih resursa usput se proda I naoruzanje,moraju masoni zivet od neceg,uglavnom od tudje nesrece kao I svaka pijavica

  • Miki

    9. maj 2017 | 22:22

    To trampe srbine da ponognes pravoslavnu bracu kurde pa da pravimo veliku drzavu kurda a tu ide i deo turske

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA