Nakon više od 90 godina otkrivena tajna ljubavna pisma Ernesta Hemingveja

Pisma datiraju pre nego što je napisao neke od najboljih romana svih vremena, kao što je "Starac i more", u kojem je pisao o neuzvraćenoj ljubavi

  • 2

Pre nego što je postao jedan od svetski poznatih pisaca Ernest Hemingvej je bio samo jedan više zaljubljeni dečak.

Saveti ovog velikana će vam promeniti život! Dobro ih pročitajte, ako treba i dva puta! (FOTO)

Detalji dva ljubavna pisma, dobro skrivanih od očiju javnosti više od 90 godina, prvi put su objavljeni u pariskoj Reviji i otkrivaju da je bio ludo zaljubljen u devojčicu iz razreda, koja se zvala Frensis Elizabet Kouts.

Njena unuka je otkrila da su kao studenti zajedno radili na školskom književnom časopisu, a njihova kratka veza je ostavila jak utisak na pisca.

Pisma datiraju pre nego što je napisao neke od najboljih romana svih vremena, kao što je "Starac i more", u kome je ovekovečio priču o neuzvraćenoj ljubavi.

U molbi koju je poslao svojoj sestri, Hemingvej je napisao:

"Pozovi Frensis Kouts. Reci joj da je tvoj brat na samrti. Reci joj - molim te, nema izgovora, piši mu. Ponovi joj moju adresu da kasnije nema izgovor zašto se nije javila! Reci joj da je volim, bez obzira na sve!"

Foto: Wikipedia/public domain Foto: Wikipedia/public domain

Hemingvej je živeo u nadi dok su on i Frensis razmenjivali pisma, ali je očigledno ta veza za nju bila beznačajna, pošto se Frensis u međuvremenu udala za drugog čoveka po imenu Džon Grejs.

Hemingvej se ženio nekoliko puta, ali svaki njegov brak se završio razvodom, i to zbog njegove preljube.

Foto: Wikipedia/public domain Foto: Wikipedia/public domain

Nažalost, sadržaj pisama koja mu je Frensis uputila tek treba da se otkriju, poznata su dva pisma upućena njoj, koje joj je Hemingvej poslao dok je bio stacioniran kao vozač Hitne pomoći u Italiji tokom Drugog svetskog rata.

U jednom od ljubavnih pisama koje je napisao u stacionaru američkog Crvenog krsta, gde je bio smešten nakon granatiranja 1918. godine, rekao je:

"Sada mogu da čitam, da pričam i pišem ljubavna pisma na italijanskom. Nikada nikog nisam oslovio sa "moje blago", ali "tesor a mea" je prosto samo izašlo iz mog pera. Tek tada sam uvideo lepotu tog jezika, pa moram naći nekoga da usavršim osnove".

.Foto: Wikipedia/Ernest Hemingway Collection/John F. Kennedy Presidential Library, Boston

Ovo nije prvi put da je Hemingvejev odnos sa Frensis došao u centar pažnje.

Njegova brojna dela su inspirisana njenim postojanjem. Kratka priča, prožeta seksualnim nabojem Gore u Mičigenu, objavljena 1923. godine, čiji je glavni lik devojka Liz Kouts, opisana je kao zgodna devojka sa "dobrim nogama".

Pisma iz kojih saznajemo godinama skrivana osećanja najpoznatijeg pisca svih vremena, objavio je Rober K. Elder, koautor knjige "Skriveni Hemingvej".

Foto: Wikipedia/public domain Foto: Wikipedia/public domain

Detalje o odnosu Hemingveja i Frensis ispričala je njena unuka Betsi Fermano, a činjenice je potkrepila i njihovim zajedničkim fotografijama.

Foto: Wikipedia/public domain Foto: Wikipedia/public domain

Daljinac baner

(Telegraf.rs/marieclaire.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vespa-zijan

    10. maj 2017 | 17:19

    Kakva je to patnja?! To zna samo ko ume da voli. Ko oseti zadah ljubavi. Moje blago Ana, mene voli i ja sam srecan. Ne patim ko Hemingvej. Hvala ti mila !

  • NAPOLEON

    10. maj 2017 | 16:57

    Svet svakoga slomi,ali naposletku ispadne da su neki jaci na slomljenim mestima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA