Cariniku su prijavili paket vredan 7.000 evra, pa je morao da proveri o čemu je reč: U sledećem trenutku gledao je u zaplenu VEKA!

Cilj ovog transporta nije bio da roba ne stigne do svog krajnjeg odredišta

  • 1

Na graničnom prelazu Preševo carinski službenici su zaplenili veliku količinu lekova za potenciju čija je vrednost veća od milion evra.

Carinici zaustavili turskog državljanina radi rutinske kontrole, ali su zanemeli kad su videli šta je stavio u pribor za prvu pomoć!

Radi se o 1,5 miliona tableta koje su na srpsku granicu došle kamionom aerodromskog prevoznika iz Skoplja 9. maja, saznaje "Blic".

Lekovi imaju poreklo iz Indije, a u papirima je bila prijavljena vrednost od samo 7.000 evra. Eliksir muškosti trebalo je navodno da bude prevezen do beogradskog aerodroma, jer je dokumentacijom kao primalac naznačena jedna avio-kompanija posredstvom koje je, takođe navodno, ovaj kontingent trebalo da bude upućen u Beč, pa do krajnjeg korisnika, firme iz Banjaluke.

Izvor "Blica" iz carine tvrdi da je upravo ta zaobilazna putanja transporta i izazvala sumnju, pa se pristupilo detaljnoj kontroli.

- Svakom iskusnom cariniku bi maršruta bila sumnjiva. Naime, postoji osnovana sumnja da taj tovar i nije trebalo da stigne u Beč, već je bilo planirano da se na putu ka svom krajnjem odredištu “izgubi” i zapravo završi na srpskom crnom tržištu. Reč je o do sada nezabeleženoj zapleni lekova za potenciju koji su hit na ilegalnom tržištu i na kojima se enormno zarađuje. U pomenutom kamionu je bilo raznih nepravilnosti, pa je tako za neke lekove utvrđeno da ih ima više nego što je u dokumentaciji prijavljeno, dok je bilo i nekih lekova koji nisu ni bili prijavljeni, a otkriveni su u tovaru - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je u zaplenjenoj pošiljci bilo najviše leka "kamagra 100".

Foto: Uprava carina Foto: Uprava carina

- To je veoma tražen lek za potenciju. Dokumentacijom je prijavljen na samo 40.000 tabli, a u kamionu je bilo čak šest puta više, odnosno 253.800. Procenjena vrednost sakrivene količine "kamagre" je gotovo 850.000 evra, ali je tržišna mnogo veća i prevazilazi 1,5 miliona. U tovaru se nalazilo i 1.000 kutija leka "cenforce 200", koji se takođe koristi za potenciju i koji uopšte nije bio prijavljen. U kutiji ima 10 tabli od po 10 tableta, a procenjena vrednost je preko 70.000 evra. U tovaru je bio i lek “sildalis”, koji se koristi za erektilnu disfunkciju, koji takođe nije bio prijavljen, a pronađeno je 500 kutija. U svakoj kutiji nalazi se po 10 tabli od po šest tableta, a vrednost otkrivene količine je procenjena na 60.000 evra. Ovo je jedna od najvećih zaplena, čija tržišna vrednost prelazi dva miliona evra - kaže izvor.

Inače, kada tovar robe uđe u zemlju, on dobija propratnu dokumentaciju na ulaznom graničnom prelazu i vozača upućuju da carinjenje obavi na krajnjem odredištu, u ovom slučaju u Beogradu.

Očigledno je da cilj ovog transporta nije bio da roba ne stigne do svog krajnjeg odredišta. Da se tako desilo, po proceduri carinici bi se uključili u potragu za pošiljkom, za koju bi saznali da do krajnjeg odredišta nije ni stigla i da joj se gubi svaki trag.

Tada bi pokrenuli prekršajni postupak protiv firme koja je navedena u dokumentaciji kao primalac robe, ali naplata uvoznih dažbina ne bi prelazila sumu od 2.000 evra jer u podnetoj dokumentaciji stoji da tovar vredi 7.000 evra.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA