Ovo je nova francuska vlada: Emanuel Makron imenovao ministre

Imenovanje ministara u vladi deo je delikatnog nastojanja Makrona da balansira francuskom politikom uoči parlamentarnih izbora sredinom juna

  • 0
Francuska, Emanuel Makron  inaguracija, France President Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron kompletirao je danas vladu imenovanjem predstavnika različitog političkog spektra čime je ispunio obećanje da će učiniti sve da premosti jaz između levice i desnice.

Francuska danas sa zakašnjenjem dobija vladu, Makronu pune ruke posla

Pošto je za premijera već postavio konzervativca Eduarda Filipa iz Republikanske partije, za ministra ekonomije Makron je postavio proevropski orijentisanog republikanca Bruna le Mera.

Ministar unutrašnjih poslova biće aktuelni gradonačelnik Liona, socijalista Žerar Kolomb, dok će ministar za Evropu i spoljne poslove biti Žan-Iv le Drijan, dosadašnji ministar odbrane, socijalista i blizak prijatelj bivšeg predsednika Fransoa Olanda.

Na čelo ministarstva odbrane doći će žena, liberalna poslanica Evropskog parlamenta Silvija Gular, prenosi Rojters.

Za ministra pravde imenovan je centrista Fransoa Bajru, a ministarka za sport biće dvostruka olimpijska šampionka u mačevanju Lora Flesel.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Makron je obećao da će u vladu uključiti i predstavnike civilnog društva te je za ministra ekologije imenovao borca za zaštitu životne sredine Nikolu Iloa.

Imenovanje ministara u vladi deo je delikatnog nastojanja Makrona da balansira francuskom politikom uoči parlamentarnih izbora sredinom juna.

Da bi obezbedio funkcionalnu većinu, Makron koji je postao predsednik bez podrške etabliranih stranaka, okružuje se ljudima sa obe strane političke podele u nastojanju da proširi svoju podršku i oslabi glavne tradicionalne partije - republikance i socijaliste.

Time bi, međutim, Makron bi mogao da rizikuje i neslaganja u budućnosti, ocenjuje Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA